Bugetare Participativă – un instrument de implicare a cetățenilor – discuții în cadrul mesei rotunde de la Cahul

900
center

Pe 24 noiembrie (curent), în colaborare cu ONG-ul Contact Cahul, am organizat o masă rotundă abordând bugetul civic, în vederea împărtășirii experiențelor Moldovenești și Poloneze în utilizarea acestui instrument drept unul de consolidare a participării civile în localitate. Discuția a fost găzduită de Primăria Cahul și a reunit reprezentanți ai diferitelor localități din Republica Moldova, precum și experți din Polonia.

“Bugetul civic a fost înființat în Polonia în urmă cu doar câțiva ani și (deja) se poate observa că acesta a devenit o mișcare de amploare pentru consolidarea democrației la nivel local, promovarea cooperării între autoritățile locale și oameni, precum și pentru responsabilizarea cetățenilor în asumarea responsabilității pentru localitatea lor”- a declarat Tomasz Horbowski în discursul său introductiv.

IMG_3406

Poze: ONG „Contact Cahul”

“Încrederea este precondiția esențială atunci când vorbim despre bugetul civic. Reprezentând  încrederea între autoritățile locale și cetățeni, dar și între oameni în sine” – a menționat Katarzyna Batko-Tołuć  în prezentarea sa pe marginea  ideii bugetului civic. Katarzyna Batko-Tołuć a facut trimitere la mai multe exemple a diferitor localități poloneze – orașe mari și sate mai mici – descriind provocările cu care s-au confruntat acestea la implementarea bugetului civic la nivel local. “Ceea ce este (cu adevărat) important, este să plasăm cetățeanul în centrul procesului. Banii și proiectele ar trebui să fie folosite în calitate de pretext pentru satisfacerea cetățenilor și implicarea lor în procesul de luare a deciziilor, precum și pentru a le permite să vorbească despre nevoile și așteptările lor. În general, aceasta este esența ideii bugetului civic”- a declarat Katarzyna Batko-Tołuć. În prezentarea sa, au fost listate și întrebările la care trebuie să se răspundă atunci când autoritățile locale sunt dispuse să inițieze un astfel de instrument.

Nicu Crețu (ONG ADR Centru) a împărtășit experiența municipiului Orhei în punerea în aplicare a bugetului civic. “Suntem la jumătate de cale în acest moment. Este într-adevăr o provocare pentru noi, având în vedere că suntem într-un un an electoral. Așa că ne-a luat mult timp să convingem noile autorități că acest instrument ar putea fi în beneficiul ambelor părți – atât a cetățenilor, cât și a autorităților. Am lucrat foarte mult cu oamenii – au fost zeci de întâlniri cu voluntarii și cu cetățenii. Dar sincer vorbind cel mai greu pentru noi a fost să convingem consilierii locali. Dar am reușit”, – a spus Nicu Crețu. Piotr Choros (municipalitatea Lublin, Polonia) a descris în (cele mai mici)detalii modelul care este utilizat în orașul Lublin, oferind o mulțime de exemple din propria experiență.

Discuția de la Cahul a adunat reprezentanți ai localităților Cahul, Colibași, Congaz, Coșnița, Orhei și Ungheni. Participanții au fost de acord să se întâlnească repetat la finalizarea implementării proiectelor bugetului civic la Coșnița și Orhei, pentru a afla experiența generală de punere în aplicare a acestora.

Prezentări:

Puteți urmări și o înregistrare video aici:

https://www.youtube.com/watch?v=zDoYOxZt3Sc

Tomasz Horbowski