Moldova – Polonia – Lituania

  289

  În perioda 11.09-17.09.2016 Solidarity Fund PL a organizat o vizită de studiu în Polonia și Lituania pentru un grup de reprezentanți ai autorităților publice locale din UTA Găgăuzia, raionul Taraclia precum și reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor Moldova. Vizita a fost organizată în cadrul programului SARD UNDP.

  În cadrul vizitei de studiu, delegația din Republica Moldova a Ministerul Dezvoltării Rurale, unde au fost întâmpinați de către Vice-Ministrul Ryszard Zarudzki, care a oferit o introducere privind dezvoltarea rurală în cadrul politicii de dezvoltare regională. Introducerea a fost urmată de o prezentare cu privire la strategia politicii regionale în Polonia, care descrie procesul de gestionare a Fondului de dezvoltare rurală, inclusiv programul LEADER, prezentare oferită de către Oficiul Mareșalului pentru Voievodatul Mazovia.

  Grupul a avut ocazia de a vizita primăria Stare Juchy, unde s-au întâlnit cu Jarosław Franczuk, președintele „Lider w EGO” – un Grup de Acțiune Locală, care a prezentat experiența și mecanizmele LEADER, micro-regiunea în care activează grupul, Strategia de dezvoltare locală, precum și mecanismele de finanțare a proiectelor. În urma prezentării, oaspeții din Moldova au avut posibilitatea de a vedea în practică modul în care proiectele LEADER funcționează, astfel că grupul a vizitat mai multe inițiative locale orientate spre sprijinirea afacerilor, mici investiții în infrastructura comunitară, precum și investițiile din școli și facilități sportive.

  În Lituania, participanții au vizitat districtul Šakiai în care primarul de Šakiai a prezentat sistemul administrației publice locale din Lituania, oferind mai multe detalii despre statutul și competențele Primăriei, despre auto-guvernarea și descentralizarea din Lituania. În urma întâlnirii cu primarul, grupul a vizitat mai multe ONG-uri unde s-au familiarizat cu micro-regiunea în care acestea activează, precum și cu mecanismul de sprijinire a proiectelor de dezvoltare locală. Vizita în Lituania a fost precedată de o întâlnire cu doamna Lina Gumbrevičienė, directoarea Centrului pentru programul LEADER and Agricultural Training.

  Vizitatorii din Moldova au fost deosebit de interesați de experiența poloneză și lituaniană privind politica de dezvoltare rurală înainte ca cele două țări să adere la Uniunea Europeană și modul în care aceștia pot pune în practică cunoștințele dobândite.
  Sperăm că această vizită de studiu va influența în mod pozitiv crearea și gestionarea „Grupurilor Locale de Acțiune” atât în UTA Găgăuzia și Taraclia, cât și în alte regiuni ale Moldovei.