Vizita de studiu în Polonia (Mica Academie)

486

În perioada 01 – 06 octombrie 2016 împreună cu beneficiarii și partenerii noștri din cadrul Micii Academii pentru Dezvoltare Locală am efectuat o vizită de studiu în câteva localități din Polonia.

Am învățat despre experiența localităților poloneze în dezvoltare locală în câteva localități de la nordul Poloniei.

În prima zi am vizitat orașul Goldap. Am luat cunoștință cu proiectele și programele orașului, investițiile guvernului pentru susținerea și stimularea dezvoltării locale și în special zona balneară (Pijalnia Wód Mineralnych i Leczniczych), zona economică specială și centrul educativ Centrum Dydaktyczno-Szkoleniowym. Apoi am vizitat altă localitate din apropiere, localitatea Dubeninki. Aici am avut parte de o întâlnire mai deosebită la Asociația ”Vocea Pădurii Romincka” unde doamnele ne-au prezentat activitățile acestora întru promovarea tradițiilor locale poloneze.

În următoarele zile am vizitat localitățile Olecko, Stare Juchy, Lisy și Budry. Aici de asemenea am vizitat mai multe instituții, organizații și asociații. Am rămas impresionați de centrele culturale (Biblioteka-Centrum Informacji i Kultury Gminy Stare Juchy B-CIiK, Gminny Ośrodek Kultury w Budrach  în cadrul cărora activează: biblioteci, teatre, cinema și săli de sport. De asemenea ne-au impresionat mult organizațiile pompierilor voluntari din localitatea Budry.

La sfârșitul călătoriei am mers în localitatea Kamionka care este considerat satul olarilor. Aici am luat cunoștință cu tradițiile locale, promovarea produselor de lut dar și implicarea tinerilor în meșteșugurile populare.

În ultima zi am mers în capitala Poloniei, la Varșovia. Am efectuat o vizită de curtoazie la sediul central Solidarity Fund PL. Președintele acestuia, Krszysztof Stanowski și vicepreședintele Katarzyna Zakroczymska ne-au vorbit despre principalele programe ale fundației dar și despre schimbările care au avut loc în Polonia (la nivel local și nu doar) pe parcursul a aproximativ 20 de ani.

În cadrul vizitei au participat câțiva reprezentanți ai APL-urilor și ONG-urilor din câteva localități din Republica Moldova. Aceasta are loc în cadrul progrmaului Mica Academie pentru Dezvoltare Locală, care anul acesta este la a doua ediție și este o inițiativă educațională care oferă oportunitatea dobândirii de noi cunoștințe dar și posibilități pentru implementarea proiectelor și ideilor locale. Academia este organizată în colaborare cu Centrul de Sprijin al activităților locale – ”TSMA” (Polonia).