O nouă viață Covorului Tradițional de la Sud (II). Văleni

402

La 24 noiembrie 2016, a avut loc al doilea atelier în cadrul proiectului ”O nouă viață Covorului Tradițional de la Sud”.

Participantele la atelier au mers de data aceasta la Centrul de Instruire în domeniul meşteşugăritului din Clișova Nouă. Aici am putut să vedem minunatul muzeu istorico – etnografic unde sunt prezentate varii colecții de vestimentație, de covoare și țoluri, broderii, prosoape dar și utilajele folosite la crearea unor astfel de opere de artă.  După ce am admirat muzeul am purces la meșteșugărit și țesut covoare. Trebuie să menționăm faptul că în cadrul centrului se pot însuşi 5 genuri meşteşugărit: 1. arta ţesutului pe orizontală; 2. arta ţesutului pe verticală; 3. arta croşetei manuale; 4. arta împletitului mecanic; 5. arta broderii tradiţionale. Chiar dacă participantele au manifestat interes pentru toate tipurile de meșteșugărit totuși însușitul țesutului pe verticală (a covorului) a fost obiectivul acestui atelier de lucru.

Prima parte a atelierului a avut loc în octombrie, la Muzeul Covorului, din localitatea Văleni, renovat și amenajat în cadrul proiectului. Despre acest atelier puteți citi AICI. Proiectul se va finisa cu o tabără și un festival al covorului. 

În cadrul proeictului a mai fost elaborată și o broșură, autorul căreia este meștera Ecaterina Popescu. Broșura este dedicată țesutului și ornamentelor covorului tradițional iar o atenție deosebită a fost acordată covorului din Lunca Prutului. 

img_20161124_155059Proiectul este implementat de Primăria Văleni în cooperare cu Grupul de initiativă locală ”Meșterii Populari și este cofinanțat în cadrul programului Fondul Granturilor Mici 2016.