Legenda IEI de la Sud

461

În cadrul FGM 2017 a fost lansat proiectul ”Legenda IEI din Lunca Prutului”. Evenimentul de lansare a avut loc la 21 iunie 2017, în incinta Consiliului Raional Cahul. La eveniment au participat autoritățile locale din mai multe localități care fac parte din Lunca Prutului.

La începutul conferinței,a fost organizată și o expoziție de Ii cu vânzare. În holul Consiliului Raional au fost expuse lucrări manuale ale meșterițelor din zonă, Ii care prezentau specificul folcloric a regiunii. 

La eveniment a fost prezent și Ion Groza, Președintele raionului Cahul: „Tradițiile sunt bogăția poporului nostru și noi suntem conștienți de faptul că urmașii noștri trebuie să cunoască ce au purtat părinții și buneii. Acest proiect este un o nouă posibilitate de a reînnoi, de a da un impuls continuității acestor tradiții strămoșești. Ca orișicare popor avem și noi ceva de suflet, ceea ce ne leagă, și consider că Ia ne identifică, ne face să ne recunoaștem unii pe alții și să fim mândri de acest port național”.

Mai multe detalii despre eveniment puteți citi aici http://www.ziuadeazi.md/post/in-lunca-prutului-traditia-devine-oportunitate. De asemenea puteți urmări pagina de Facebook a proiectului: https://www.facebook.com/IEAdinLuncaPrutului/

Proiectul, care va fi implementat în localitățile Crihana veche, Manta și Vadul lui Isac, are ca obiectiv evidențierea specificului local al costumului național și in special al IEI. Nu doar eviențierea dar și crearea acestora și apoi promovării. Acest lucru va putea fi realizat datorită activităților de instruire dar și crearea a două Centre de dezvoltare social-economică a adulţilor în localităţile Manta și Vadul lui Isac (reparaţie, echipare, dotare și amenajarea in stil specific).

Acest proiect este implementat de Consorțiul format din membrii: primăria Manta – primăria Crihana Veche – primăria Vadul lui Isac și Grupul de Inţiativă Locală Manta. Suma co-finanțării acestuia este de 382 800.00 MDL.