Bugetare Participativă: Chișinău

653
Sursă: https://paulwolfideas.wordpress.com/tag/participatory-budgeting/

După ce a fost implementată Bugetarea Participativă în localitatea Coșnița și Ungheni din Republica Moldova, a venit și rândul Chișinăului.

Acest lucru este posibil după ce Consiliul Municipal Chișinau a adoptat Regulamentul Bugetului Civil. Pentru 2017 sunt alocați 1 mln de lei pentru proiecte iar pentru 2018 3 mln.

Termenii:

 • 10 IULIE – 1 AUGUST 2017 – este perioada în care vor fi acceptate aplicațiile completate din partea gruprurilor de locuitori ai municipiului Chișinău.
 • 2 AUGUST – 31 AUGUST 2017 – este perioada în care Comisia de Evaluare va efectua evaluarea formală a aplicațiilor de proiect, va cere aplicanților materiale adiționale și va asigura introducerea modificărilor necesare în propunerile de proiect.
 • 1 SEPTEMBRIE – 15 SEPTEMBRIE 2017 – este perioada în care toți locuitorii mun. Chișinău vor fi invitați să voteze pentru acele propuneri de proiect care au fost calificate drept eligibile de către Comisia de Evaluare
 • 15 SEPTEMBRIE – 30 SEPTEMBRIE – totalizarea rezultatelor votării și anunțarea proiectelor câștigătoare. Tot în această perioadă va avea loc transmiterea formală a proiectelor către subdiviziunile corespunzătoare a municipalității care vor executa proiectele.
 • 1 octombrie 2017 – 31 decembrie 2018 – perioada de implementare a proiectelor din ciclul de proiecte 2017. Proiectele depuse în anul 2017, datorită implementării întârziate a mecanismului, vor putea fi implementate atât în anul 2017 cât și în anul 2018.

În anul 2017 prioritățile au fost stabilite în baza chestionării locuitorilor municipiului Chișinău efectuate de grupul de inițiativă Primăria Mea. Astfel vor fi acceptate proiectele care au ca și obiectiv soluționarea următoarelor probleme:

 1. Calitatea proastă a drumurilor și trotuarelor
  2. Managementul defectuos al deșeurilor
  3. Aspectul inestetic al orașului
  4. Construcțiile neautorizate
  5. Transportul public problematic
  6. Starea proastă a trecerilor subterane
  7. Lipsa parcărilor
  8. Gestionarea defectuoasă a subiectului animalelor fără stăpân
  9. Activitatea SEL-urilor

Beneficiarii – sunt persoanele sau instituțiile pentru care proiectul aduce cele mai mari avantaje. De ex. Părinții și copiii care utilizează trotuarele din secctorul Botanica.

Durata proiectului – estimarea autorilor proiectului despre perioada de timp exacta cât va dura proiectul

Suma totală a proiectului – reprezintă valoarea finală a absolut tuturor cheltuielilor pe care le presupune bugetul proiectului. Această sumă trebuie să fie calculată în lei (MDL). Suma totală include resursele solicitate din cadrul BC, dar și co-finanțarea numită “contribuția beneficiarului”.

Suma solicitată – reprezintă estimarea costurilor activităților care sunt solicitate a fi allocate din BC. Suma solicitată trebuie să fie egală sau mai mica de 30000 lei pentru proiectele mici sau egală sau mai mica de 150000 lei pentru proiectele mari. Proiecte cu suma solicitată din BC mai mare de 150000 lei vor fi descalificate.

Pentru mai multe detalii accesați pagina web a Primăriei Municipiului Chișinău.

Formular

Ghidul Aplicantului