Îmbunătățim situația social-economică a s. Chiriet-Lunga prin onorarea tradițiilor strămoșilor

289

Satul Chiriet-Lunga se dezvoltă din perspectiva tradițiilor naționale ale strămoșilor, unde s-au păstrat obiceiurile croitorești, meșteșugurile de broderie, coaserea vestelor găgăuze.

În cadrul proiectului „O abordare inovatoare pentru păstrarea și promovarea patrimoniului găgăuzilor și bulgarilor din Republica Moldova„, implementat în consorțiul localităților: Avdarma-Chiriet-Lunga – Tvardița, a fost organizat un master-class privind broderiile decorative pe haine, desinat specialiștilor din s. Chiriet-Lunga.

La 28 august 2017, specialiștii în domeniul broderiei și a decorului au demonstrat echipamentul pe care se face desenul modelului pe produs, au explicat specificul lucrului cu firul, cadrul de broderie, au împărtășit experiența procesului de selectare a detaliilor din care este compus modelul național.

De asemenea, participanții au fost invitați să-și creeze propriul model folosind echipamente și materiale profesionale.

„Participând la master-classul privind broderiile decorative pentru haine și aplicarea modelului național, am acumulat o mulțime de cunoștințe despre procesul de selectare și pictura pe țesături și, în același timp, am descoperit un domeniu imens de activitate pentru o persoană creativă”, a declarat Murji Nina – participantă la eveniment, s.  Chiriet-Lunga.

Pe lângă instruirea de aplicare a modelului național, în cadrul proiectului vor fi achiziționate mașini industriale de cusut și mașini de brodat, care vor fi instalate în clădirea casei de cultură a satului Chiriet-Lunga.

Echipamentele profesionale vor constitui un sprijin semnificativ pentru artizanii locali care vor produce și vinde costume găgăuze și bulgare pentru grupuri de folclor și dans din satele Tvardița, Avdarma și Chiriet-Lung și vor crea, în perspectivă, suveniruri pentru turiști.

Evenimentul este organizat în cadrul Fondului Granturilor Mici – programul Solidarity Fund în Moldova, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polonia în cadrul programului polonez de cooperare pentru dezvoltare – ajutor polonez.