Vizita de studiu în Lituania: abordarea LEADER

228

În perioada 17-21.10.2017 a fost organizată o vizită de studiu în Lituania. Activitatea s-a desfășurat în cadrul proiectului “Transferul experienței lituaniene pentru dezvoltarea cu succes a regiunilor din Moldova”, care este implementat de către Centrul pentru Programul Leader și Metodologia Formării în Agricultură din Lituania, cu suportul Ministerului Afacerilor Externe al Lituaniei. Proiectul este coordonat local de Solidarity Fund PL in Molodva/CIAL.

Vizita de studiu s-a axat pe implementarea abordării LEADER în Lituania. La vizita de studiu au participat 8 reprezentanți ai Grupului de Acțiune Locală ”Lunca Prutului de Jos”.

Echipa a vizitat mai multe localități, așa ca: Molėtai, Mindūnai, Dubingiai, Zarasai; inclusiv localitatea artistică Meniškas Kaimas, satul tematic Antalieptė și Vajasiškis.

Participanții au avut ocazia să cunoască activitatea mai multor centre de dezvoltare rurală: piața de ferme mobile din Vilnius, Muzeul Pescuitului din Mindūnai, Parcul regional Asveja din Dubingiai, Valea Inovatorilor din satul AntalieptėMoara de apă Šlyninkai, Centrul de artizanat tradițional din orașul Trakai.

De asemenea, participanții s-au întâlnit pentru un schimb de experiență cu reprezentanții grupurilor de acțiune locală din Trakai, Dubingiai, Antalieptė și Zarasai.

Echipa a avut mai multe întruniri cu experți LEADER și ședințe la Ministerul Agriculturii din Vilnius.

În așa mod, reprezentanții GAL ”Lunca Prutului de Jos” au cunoscut experiența lituaniană privind abordarea LEADER și s-au inspirat din bunele practice.