Atelierul de lucru: Revitalizare Urbană

387

În perioada 25 – 27 octombrie 2017 a avut loc primul atelier de lucru privind Revitalizarea Urbană în Republica Moldova. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului ”Sprijinirea administrației publice din Republica Moldova în implementarea politicii regionale prin dezvoltarea urbană integrată și sustenabilă” 2017-2019, finanțat în cadrul programului polonez de asistență străină al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone în anul 2017 și implementat de către  Ministerul Dezvoltării Economice din Polonia și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova, cu asistența locală din partea Solidarity Fund PL in Moldova/CIAL.

La workshop au participat reprezentanți ai autorităților publice locale din 7 localități urbane (municipii și orașe) din Nordul și Centrul republicii, precum și reprezentanți ai sectorului civic din aceste comunități, reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului din Republica Moldova și reprezentanți ai Agențiilor de Dezvoltare Regională Nord și Centru.

La eveniment, cu un cuvânt de salut a venit Dl Bartłomiej Zdaniuk – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Polonia în Republica Moldova, care vorbit despre colaborarea celor două state care au multe în comun și despre rolul important al tuturor cetățenilor în procesul de revitalizare urbană.

Din partea Ministerului Dezvoltării Economice din Polonia a participat și a moderat evenimentul Grzegorz Pragert – Consilier al Ministrului și Coordonatorul Proiectului.

Cu prezentări și mențiuni au participat și Tomasz Horbowski – Conducătorul Reprezentanței Fundației Solidarity Fund PL în Moldova/ Centrul de Informare pentru Autoritățile Publice și Igor Mălai – Șeful Direcției Politici de Dezvoltare Regională, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova.

În calitate de experți și traineri au fost: Andrzej Brzozowy și Rajmund Ryś de la ”Consorțiul Proiecte Municipale” din Polonia. Experții au prezentat exemple de revitalizare urbană din lume (Germania, Marea Britanie etc.) și din Polonia; au fost explicate dimensiunile legale-strategice și conceptuale ale procesului de revitalizare. Participanții au avut sarcini practice în cadrul mai multor sesiuni de lucru privind maparea proiectelor/activităților implementate care țin de dezvoltarea și reînnoirea urbană (în sens larg); prioritizarea necesităților și potențialului de dezvoltare a orașelor moldovenești în domeniul inițiativelor integrate de revitalizare.

Aneta Nasternak-Kmieć, Plenipotențiarul Președintelui or. Starachowice pentru revitalizare urbană a prezentat exemplul orașului Starachowice din Polonia, care reprezintă un model de revitalizare și o bună practică. În acest sens, participanții la atelier au putut să se inspire din exemple concrete, dar și să înțeleagă care sunt lecțiile învățate de colegii din Polonia în procesul de revitalizare urbană.

În cadrul sesiunilor de brainstorming au fost discutate ipotezele sistemului de susținere a revitalizării în Republica Moldova, importanța parteneriatelor și rolul entităților individuale, necesitățile de reglementare, finanțarea, transferul de cunoștințe.

Menționăm că, următorul atelier de lucru privnid Revitalizarea Urbană va avea loc în perioada 15-17 noiembrie 2017, la care vor participa reprezentanți ai 8 municipii și orașe din Centrul și Sudul Republicii Moldova.