Costumul popular autentic – pilon de păstrare a identității naționale

467

În perioada 11 septembrie – 20 octombrie 2017, creșa-grădiniță nr. 2 ”Licurici” din satul Slobozia Mare în comun cu primăria satului, a implementat micro-proiectul cu titlul ”Costumul popular autentic – pilon de păstrare a identității naționale”.
Activitatea este parte a proiectului ”Transferul experienței Lituaniei în domeniul dezvoltării cu succes a regiunilor din Moldova”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Lituaniei și coordonat de către ”Centre for LEADER Programme and Agricultural Training Methodology” (Lituania) în parteneriat cu Solidarity Fund PL în Moldova.

Scopul proiectului a fost reînvierea tradițiilor de cusut a costumului popular autentic prin implicarea părinților în procesul de cusut.
În cadrul grădiniței, săptămânal sunt organizate două ore pentru dans popular, cu coregraf specialist de la Casa de Cultură. 40 de copii din instituție sunt instruiți pentru dansul ”Hora”, ”Ostropățul” (dansuri autentice satului Slobozia Mare). 40 de mame ale acestor copii, voluntar, au  însușit cusutul ornamentelor costumului național autentic.
Colaboratorii  muzeului satului Slobozia Mare, au  prezentat istoricul costumelor și motivelor ornamentale specifice zonei demostrând, că tradițiile legate de costumul popular moldovenesc merită să devină o bază pentru inspirație, idei inovatoare, în crearea noilor modele de haine.
O foarte mare importanță în promovarea și valorificarea portului popular o are confecționarea costumului din pânză naturală  și broderie manuală.

O activitatate din cadrul proiectului, implementată cu succes a fost organizarea și desfășurarea master class de coasere a broderiei  costumului cu meșterii populari din Lunca Prutului și meșteri populari din localitate, care au instruit colectivul grădiniței privind modalitatea de coasere a broderiei manual pe costum.
Ca o buna implementare a activității din cadrul proiectului, a fost concursul desenelor create de copii cu genericul: ,,Familia mea în costum popular care s-a desfășurat pe data de 19.10.2017.

Cadrele didactice împreună cu copiii au fost entuziasmați, creând costumul popular sub diferite tehnici de lucru, unde s-a demonstrat creativitate și dragoste și atașament față de portul nostru popular.

Rezultatul final  al proiectului s-a însumat prin organizarea și desfășurarea șezătorii copiilor din grupa mare, evoluând și promovând portul popular ca o mărturie vie a unui proces de creație în masă.
La șezătoare au fost invitați și prezenți personalități din 6 localități din Lunca Prutului.