Pescăritul – Tradiții și Perspective ale comunei Manta

269

Asociaţia Obștească AZI în colaborare cu locuitorii comunei Manta au implementat în perioada 11 septembrie – 20 octombrie, microproiectul cu titlul: ”Pescăritul – Tradiții și Perspective a c. Manta”. Activitatea este parte a proiectului ”Transferul experienței Lituaniei în domeniul dezvoltării cu succes a regiunilor din Moldova”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Lituaniei și coordonat de către ”Centre for LEADER Programme and Agricultural Training Methodology” (Lituania) în parteneriat cu Solidarity Fund PL în Moldova.

Scopul proiectului a fost promovarea produselor și serviciilor locale și traditionale legate de pescuit și acvacultură. Una dintre temele care a fost abordată și discutată pe tot parcursul proiectului a fost Balta de la Manta – conservare, protecţia mediului, salvarea bazinelor acvatice a florei şi faunei din zonă.

În cadrul proiectului a fost editată broșura cu rețete specifice din Lunca Prutului. Au fost cercetate rețetele tradiţionale pescăreşti din zonă, voluntarii / membrii grupului de iniţiativă au mers prin sat şi au selectat / documentat rețete pescăreşti interesante, originale zonei.
La cercetarea/documentarea rețetelor au fost implicați 15 tineri voluntari – membri ai Grupului de Iniţiativă Locală Manta. Broşurile vor fi diseminate în toate satele din Lunca Prutului de Jos – APL, biblioteci. 

A fost creat un film documentar despre tradiţiile pescăreşti din c. Manta, cât şi despre problemele cu care se confruntă pescarii, problema păstrării bazinelor acvatice – balta din c. Manta.

Festivalul Pescăresc organizat a constituit un eveniment local important pentru cetăţenii din comuna Manta. Evenimentul presupune începutul unei tradiţii ce va atrage turişti și va reprezenta o amprentă locală. Festivalul  a  cuprins  o expoziție tradițional-pescarească, prezentarea și degustarea prepapratelor tradiționale din pește, evaluarea colectivelor artisitice. La eveniment au participat circa 150 de persoane din c. Manta şi satele vecine.

Impactul proiectului se explică prin promovarea tradiţiilor pescăreşti din zonă; sensibilizarea opiniei publice privind problemele bălţii din c. Mnata. Cetăţenii din c. Manta, tinerii s-au implicat in implementarea acestui proiect; timp de 2 luni au cercetat, documentat, totul a fost făcut voluntar, tinerii simţindu-se parte a comunităţii, conştientizînd importanţa conservării tradiţiilor pescăreşti din zonă. Cetăţenii din c. Manta au identificat şi alte probleme cu care se cofruntă comuna lor, îşi doresc să păstreze Balta.

La Hramul Localităţii vor fi distribuite broşurile gastronomice și va fi prezentat filmul documentar.

Ca urmare, pescarii, tinerii din sat îşi doresc ca Festivalul pescăresc să devină o tradiţie în sat – o atracţie turistică. Pentru anul viitor intenţionează să constituie o asociaţie a pescarilor care le-ar ajuta să atragă finanţări, să promoveze tradiţiile pescăreşti din zonă; să păstreze baltă.