Al II-lea workshop: Revitalizare Urbană

356

În perioada 15-17 noiembrie  2017, la complexul turistic Costești, raionul Ialoveni, s-a desfășurat al doilea atelier de lucru privind Revitalizarea Urbană. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului ”Sprijinirea administrației publice din Republica Moldova în implementarea politicii regionale prin dezvoltarea urbană integrată și sustenabilă” 2017-2019, finanțat în cadrul programului polonez de asistență al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone în anul 2017 și implementat de către  Ministerul Dezvoltării Economice din Polonia și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova, cu asistența locală din partea Solidarity Fund PL in Moldova/CIAL.

La atelierul de lucru au participat reprezentanți ai autorităților publice locale și societății civile locale din 7 municipii și orașe: Strășeni, Ialoveni, Comrat, Ceadîr-Lunga, Căușeni, Cimișlia, Cahul. De asemenea, au participat reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova; Agențiilor de Dezvoltare Regională Sud și UTA Găgăuzia; Institutului pentru Dezvoltare Urbană; Forumului Civic Urban; Î.S. „Institutul de Proiectări pentru Organizarea Teritoriului”.

La eveniment, cu un cuvânt de salut a venit Dl Bartłomiej Zdaniuk – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Polonia în Republica Moldova, care a vorbit despre similitudinele dintre Republica Moldova și Polonia și despre procesul de revitalizare urbană subliniind caracterul participativ al acestuia.

Dl Dorin Andros, secretar de stat, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova a menționat despre importanța acțiunilor concrete care trebuie desfășurate la nivel local pentru a asigura dezvoltarea durabilă a regiunilor și a țării, în general, în aceste circumstanțe de emigrare a cetățenilor.

Dl Igor Malai, șeful Direcției Politici de Dezvoltare Regională, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova a avut o prezentare privind rolurile și responsabilitățile de implicare în revitalizarea zonelor urbane în Moldova. De asemenea, reprezentanții MADRM au avut intervenții pe parcursul evenimentului, răspunzând la întrebările de clarificare ale participanților.

Din partea Ministerului Dezvoltării Economice din Polonia a participat și a moderat evenimentul dl Grzegorz Pragert – Consilier al Ministrului și Coordonatorul Proiectului.

Cu prezentări și mențiuni au participat dl Tomasz Horbowski și dl Iulian Ungureanu – Solidarity Fund PL în Moldova/ Centrul de Informare pentru Autoritățile Publice, în special privind faza de pilotare a revitalizării urbane în Moldova (planificată pentru anul 2018).

În calitate de experți și traineri au fost: dl Andrzej Brzozowy și dl Jarosław Kadłubowski de la ”Consorțiul Proiecte Municipale” din Polonia. Experții au prezentat exemple de revitalizare urbană din lume (Germania, Marea Britanie etc.) și din Polonia; au fost explicate dimensiunile legal-strategice și conceptuale ale procesului de revitalizare. Participanții au avut sarcini practice în cadrul mai multor sesiuni de lucru privind maparea proiectelor/activităților implementate care țin de dezvoltarea și reînnoirea urbană (în sens larg); prioritizarea necesităților și potențialului de dezvoltare a orașelor moldovenești în domeniul inițiativelor integrate de revitalizare.

Dna Aneta Nasternak-Kmieć, Plenipotențiarul Președintelui or. Starachowice pentru revitalizare urbană a prezentat exemplul orașului Starachowice din Polonia, care reprezintă un model de revitalizare și o bună practică. În acest sens, participanții la atelier au putut să se inspire din exemple concrete, dar și să înțeleagă care sunt lecțiile învățate de către colegii din Polonia în procesul de revitalizare urbană.

În cadrul sesiunilor de brainstorming au fost discutate ipotezele sistemului de susținere a revitalizării în Republica Moldova, importanța parteneriatelor și rolul entităților individuale, necesitățile de reglementare, finanțarea, transferul de cunoștințe.

Menționăm că, primul atelier de lucru a avut loc în perioada 25-27 octombrie 2017, la care au participat municipiile și orașele din regiunea de Nord și o parte din Centru.
Următoarea activitate în cadrul proiectului este vizita de studiu/workshop în Polonia, în decembrie 2017, unde participanții vor avea ocazia să cunoască procesul practic de revitalizare urbană, să discute cu responsabilii din Polonia la nivel local care au implementat acțiuni de revitalizare. Scopul vizitei de studiu este înțelegerea procesului de revitalizare urbană și formularea primelor idei de proiecte/acțiuni care vor putea fi depuse în cadrul apelului care va fi lansat la începutul anului 2018 (faza de pilotare).