A 2-a ședință de lucru: GAL – Gura Bîcului, Calfa, Varnița, Speia, Telița

586

La 28 noiembrie a.c., în cadrul primăriei s. Gura Bîcului a avut loc cea de a doua ședință de lucru a Grupului de Acțiune Locală care întrunește reprezentanți din 5 localități rurale (Gura Bîcului, Calfa, Varnița, Speia, Telița).
La ședință au participat 27 de personae. Subiectele de bază ale discuției  au fost: identificarea resurselor locale (umane, naturale, economice, infrastructură și procesele locale) precum și formularea denumirii GAL-ului.  

Prin discuții și dezbateri, participanții au identificat 3 versiuni  de denumiri ale grupului:

  • Meleaguri nistrene
  • Serpantina Nistrului
  • Vatra strămoșească

Elementul comun pentru toate satele care fac parte din grupul de acțiune este rîul Nistru. Chiar dacă aparent satul Calfa se află mai departe de r. Nistru, prin sat curge rîul Bîc, care se scurge în Nistru.

La moment, grupul de acțiune locală este constituit din:
Reprezentanți ai APL – 26%
Societatea civilă – 37%
Sectorul business – 37%

Această componentă este una foarte potrivită pentru crearea unui grup de acțiune locală conform principiilor abordării LEADER.

Acest grup de acțiune locală este creat în cadrul proiectului Consolidarea societății civile și a dezvoltării democratice locale în mediul rural din Moldova, susținut de Ambasada Marii Britanii prin intermediul Fondului de Sprijin Strategic care face parte din cadrul Programului Fondului Buna Guvernare. Proiectul este implementat în parteneriat cu ”People in Need” – Misiunea din Moldova

În cadrul acestui proiect, sunt organizate și traininguri privind scrierea proiectelor. Primul training a avut  loc la 24 noiembrie, la Varnița. La training au participat 18 persoane, în principal reprezentanți ai sectorului civic și business. Au fost analizate și discutate mai multe idei de proiect: deschiderea unei pensiuni familiale pentru turiști, creșterea porumbeilor, extinderea afacerilor familiale în producția de mobilier de grădină etc.
A doua sesiune de training, cu aceeași tematică, va avea loc la 5 decembrie a.c., în Varnița.