Primul training A2S (30.11 – 2.12.2017)

273

În perioada 30 noiembrie – 02 decembrie 2017, la Chișinău, în incinta Centrului de educație FIDES, s-a desfășurat primul training al ciclului de instruire, pentru primul grup de participanți, în cadrul proiectului ”Acces pentru succes: parteneriate pentru dezvoltare durabilă comunitară”, organizat de Consorțiumul de implementare al proiectului – Reprezentanța Solidarity Fund Pl în Moldova, AO ”EcoContact”, AO ”Ecospectru” și AO ”Moștenitorii”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului ”Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” (80%) și de Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei, în cadrul programului ”Ajutorul Poloniei” (20%).

La training au participat 24 de reprezentanți ai comunităților de pe ambele maluri ale râului Nistru, care au avut posibilitatea să facă cunoștință cu metoda ABCD, care va fi aplicată în cadrul proiectului și care presupune dezvoltarea comunității în baza resurselor, să identifice resursele și potențialul local, domeniile pentru dezvoltare locală, precum și să pună accentul pe activitatea de proiecte.

Formatorii trainingului sunt experții internaționali în dezvoltare locală, din Polonia – Anna Miodyńska și Zbigniew Mieruński.

Participanții au lucrat în grup, având posibilitatea să lucreze asupra identificării resurselor locale, au împărtășit experiența proprie în dezvoltarea locală și au formulat idei pentru viitoarele inițiative comune de colaborare. Participanții au discutat despre importanța planificării strategice, au învățat să formuleze scopul și obiectivele unei acțiuni, care stau la baza strategiei, precum și metodele eficiente de implementare a acestora.

La sfârșitul trainingului participanții au primit temă pentru acasă, care presupune pregătirea raportului despre comunitatea locală din care fac parte, ce include o hartă a resurselor și necesităților și prezentarea acesteia coordonatorilor proiectului și formatorilor până pe 31 ianuarie 2018, fiind etapa pregătitoare pentru cel de-al doilea training al ciclului de instruire.