Școala de Iarnă: Vzlyot 2018

345

În perioada 31 ianuarie – 3 februarie a avut loc Școala de Iarnă Vzlyot a Tinerilor Lideri. La training au participat 26 de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 – 25 ani din toată țara (ambele maluri ale r. Nistru).

Evenimentul face parte din șirul de activități ale Proiectului ”Vzlyot” Ediția 2018, finanțat de Fondul Internațional Visegrad. Proiectul este implementat de către consorțiumul: Solidarity Fund PL, People in Need Moldova, Rockit Academy, DemNet, Slovak Foreign Policy Association.

Scopul Școlii de Iarnă, dar și al întregului proiect, este crearea unei rețele de noi tineri-lideri în Moldova prin consolidarea capacităților și antrenarea abilităților, precum și oferirea suportului pentru implementarea a 8 micro-granturi/proiecte (a câte 500 Euro) la nivelul comunităților locale de unde vin tinerii-participanți. Principiul de bază fiind ”learning by doing”.

În cele patru zile, tinerii au participat la workshopuri și activități cu diverse tematici.

În prima zi s-a discutat despre vise, motivație și valori, realizarea schimbărilor și dezvoltarea personală. Datorită trainerilor: Ana Cerneva, animator cultural și Alina Florea, Change Maker MD, fiecare participant și-a creat propria hartă a viselor sale, și-a stabilit priorități precum și pași mici dar concreți pentru a realiza o schimbare. Samuel Goda din Bratislava și Eva Bordos din Budapesta și-au împărtășit experiențele proprii și istoriile de viață, schimbările prin care au trecut și motivația care-i determină să se dezvolte permanent. 

A doua zi a fost dedicată cunoștințelor și abilităților de scriere și management a proiectelor. Ana Mardare și Catrina Șilova, Civitta au explicat ciclul de viață al unui proiect, etapele de scriere și implementare a activităților proiectului, metode de identificare și analiză a grupurilor țintă, importanța indicatorilor de monitorizare și evaluare a proiectului, crearea bugetului etc.

Echipa Solidarity Fund PL in Moldova (Marina Albu & Tomasz Horbowski) au discutat și aprobat cu participanții un șir de criterii sub forma unui regulament de evaluare a ideilor de proiecte pe care tinerii le-au prezentat în a 4-a zi.

Seara celei de a doua zi s-a finalizat cu un discurs motivațional din partea omului de afaceri și autor al cărții ”Я Раб Или Свободный Человек” – Ireneusz Derek, care a vorbit despre experiența sa de viață, despre motivația proprie și dezvoltarea profesională și personală. La final, participanții au primit câte o carte ”Я Раб Или Свободный Человек”.

Artur Gurău, absolvent al primei ediții Vzlyot, a explicat participanților, în a treia zi a școlii, despre strategia de comunicare, organizarea campaniilor de informare și promovare, metode de constituite a parteneriatelor și importanța acestora în implementarea ideilor de dezvoltare locală. Eva Lacikova – voluntară la PIN Moldova, și-a împărtășit experiența sa de voluntariat în diverse colțuri ale lumii și motivația sa personală. Valentina Botnaru – PIN Moldova, a vorbit despre proiectele pentru tineret desfășurate de PIN.

În ultima zi, participanții au prezentat comitetului de evaluare ideile de proiecte pe care le-au dezvoltat la atelierele de lucru. Pe lângă formularul completat de participanți (fie individual, fie în echipe a câte 2-3 persoane), ideile de proiecte au fost prezentate și în formă liberă (Power Point, video, discurs, dans etc.). Datorită faptului că majoritatea ideilor de proiecte prezentate de tinerii participanți au fost foarte interesante și urmăresc dezvoltarea comunităților locale, comitetul de evaluare (constituit din reprezentanții partenerilor proiectului Vzlyot 2018) au decis ca din totalul de 18 propuneri de proiecte prezentate să fie susținute 10 proiecte, și nu 8 – așa cum era planificat inițial. Astfel, tinerii vor implementa 10 proiecte după cum urmează:

  • 8 micro-granturi (a câte 500 Euro) sunt susținute de către Fondul Internațional Visegrád în cadrul proiectului Vzlyot;
  • 1 proiect va fi susținut de People in Need Moldova și
  • 1 proiect – de către Solidarity Fund PL in Moldova.

Perioada de implementare a micro-proiectelor este de 2 luni (februarie – aprilie 2018).

Pe lângă implementarea micro-proiectelor, participanții au primit și temă pentru acasă: Plan de Dezvoltare Personală. Fiecare participant are un mentor cu rol de îndrumare, ghidare, sprijinire a învăţării.

În aprilie, participanții sunt așteptați la Tabăra de Primăvară, unde vor împărtăși experiența acumulată privind implementarea micro-proiectelor, dar și prioritățile de dezvoltare personală.

Cu această ocazie, aducem mulțumiri tuturor tinerilor – participanți, consorțiumului proiectului (PIN Moldova, Rockit Academy, DemNet, SFPA, Solidarity Fund PL), Fondului Internațional Visegrad, tuturor trainerilor și vorbitorilor, fotografului Diana Savciuc, stațiunii Ivancea – Orhei.