10 inițiative la nivel local implementate de tineri activi

967

În cadrul Școlii de Iarnă – Tineri Lideri, proiectul Vzlyot ediția 2018, finanțat de Fondul Internațional Visegrad, participanții au elaborat și au prezentat ideile lor de proiecte.

La sfârșitul activităților Școlii de Iarnă, cele mai bune propuneri de proiecte au fost selectate de comitetul de selecție și finanțate de Fondul Internațional al Visegradului, People in Need Moldova și Solidarity Fund Moldova.

Astfel, în perioada 23 februarie – 18 aprilie 2018, tinerii implementează micro-inițiative la nivel local, după cum urmează: 

1. Small Girl – Big Boss: Dezvoltarea abilităților antreprenoriale în rândul fetelor tinere prin organizarea de treninguri și ateliere de lucru pentru fete cu vârsta cuprinsă între 15 și 18 ani din localitățile Lozova, Costești și Măgdăcești. Coordonator de micro- proiect Maria Nicolaescu.
2. Vinegar: Dezvoltarea campaniilor media alternative în regiunea Transnistria prin dezvoltarea platformei pentru tineri jurnaliști interesați de jurnalismul civil. Coordonatorii de micro- proiect Александра Грибиненко și Александра Каменщук.
3. ”Good day” Fitness: Crearea condițiilor egale pentru toți cetățenii din comunitate, inclusiv pentru persoanele cu necesități speciale, prin crearea unui centru de fitness și a unui centru de tineret în satul Krasnoe, Slobozia. Coordonator de micro-proiect Александра Стоянова.
4. FemIN: Polemizarea și destereotipizarea privind problematica discriminării de gen la nivel de comunicare (27 video – povestiri ale femeilor vorbitoare de limbă rusă și 1 film final) în regiunile Republicii Moldova. Coordonator de micro-proiect Каролина Дутка.
5. T.I.M.P.: Creșterea implicării tinerilor în dezvoltarea localităților lor prin organizarea de treninguri pentru coordonatorii de voluntari din întreaga țară. Coordonator de micro-proiect Ana Bezărău.
6. Say NO! Juvenile Delinquency: Prevenirea și reducerea delincvenței juvenile în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani la Centrul de Plasament pentru Copii aflați în Situație de Risc, ”Drumul spre casă&quot”. Coordonatorii de micro-proiect Ambros Alina, Mihaela Șalari și Vitalia Botnari.
7. Все зависит от нас самих: Creșterea gradului de conștientizare al tinerilor cu privire la rezolvarea problemelor locale, încurajarea voluntariatului și motivarea tinerilor din localitatea Butor la implicarea socială. Coordonatori de micro-proiect Судабер Гусейнова și Гуля Гусейнова.
8. Managementul carierei tale: Crearea oportunităților tinerilor din orașul Cahul de acumulare a abilităților practice la găsirea locului de muncă prin oferta de instruiri tematice. Coordonatorii de micro-proiect Gheorghe Stoianov, Elvira Drangoi, Veronica Sofronovici, Vlad Lavric.
9. Unitate prin Diversitate: Informarea tinerilor despre drepturile minorităților și metodele de prevenire a discriminării prin organizarea de treninguri și expoziții în satul Avdarma, Găgăuzia. Coordonator de micro-proiect Надежда Манастырлы.
10. Make Art: Implicarea tinerilor la rezolvarea problemelor locale indicate prin intermediul artei. Lucrările vor fi prezenta la expoziția de artă de la Rîbnița. Coordonatorii de micro-proiect Любовь Корецкая, Юлия Жорина și Владимир Стронча.

Fiecare echipă a micro-proiectului are un mentor cu rol de suport în procesul de implementare a inițiativelor la nivel local. De asemenea, fiecare participant în cadrul Școlii de Iarnă a avut oportunitatea de a-și alege un mentor privind elaborarea și implementarea Planului de Dezvoltare Personală. 
Cei 26 de tineri se vor reîntâlni în aprilie, în cadrul Spring Camp, pentru a împărtăși experiențele și rezultatele obținute.