A2S: al 3-lea training al ciclului de instruire

172

În perioada 12 – 21 martie 2018, la Chișinău, în incinta Institutului Muncii, s-a desfășurat cel de-al treilea training al ciclului de instruire, pentru trei grupe de participanți, câte 3 zile fiecare, în cadrul proiectului ”Acces pentru succes: parteneriate pentru dezvoltare durabilă comunitară”, organizat de Consorțiul de implementare al proiectului – Reprezentanța Solidarity Fund PL în Moldova, AO ”EcoContact”, AO ”Ecospectru” și AO ”Moștenitorii”.

La cel de-al treilea training au participat 83 de reprezentanți ai 42 de comunități de pe ambele maluri ale râului Nistru, care au avut posibilitatea să dobândească cunoștințe despre abordarea proiectului și abilități de a formula ideile în proiect și de a scrie o propunere de proiect pentru proiecte locale și cele de parteneriat. Formatorii trainingului sunt experții internaționali în dezvoltare locală, din PoloniaAnna Miodyńska și Zbigniew Mieruński.

În prima zi de lucru, participanții au prezentat rezultatele lucrului în comunități, cum s-a desfășurat prima întâlnire a partenerilor locali, la care ca rezultat au stabilit scopul parteneriatului local, au avut discuții privind tipul documentului strategic, care urmează a fi elaborat în cadrul proiectului, în baza scenariilor  prezentate în timpul celui de-al II-lea training, care s-a desfășurat în perioada 12 – 21 februarie, anul curent.  

În cadrul sesiunilor de lucru, participanții au avut diverse sarcini, precum elaborarea arborelui scopurilor, care prezintă baza creării proiectului. Cea de-a doua zi de lucru a constat din lucrul asupra proiectelor, care a început cu prezentarea ce este un proiect și care sunt etapele acestuia. Participanții au lucrat în grup și au avut posibilitatea să formuleze scopul, obiectivele și activitățile proiectelor sale, împreună cu partenerii de pe malul opus al r. Nistrului.

În cadrul celei de-a treia zi de training a fost consultat cu participanții regulamentul și formularul de aplicare pentru concursul de finanțare a proiectelor pentru dezvoltarea locală, în cadrul proiectului Acces pentru succes. Concursul de finanțare pentru participanții proiectului va fi lansat în luna mai a.c.

În perioada 22 – 28 aprilie, sunt preconizate vizitele trainerilor în comunități, câte 2 – 3 ore per comunitate și astfel au fost discutate așteptările participanților privind aceste vizite. Participanții vor fi responsabili să organizeze vizitele, în baza informațiilor logistice oferite pe parcurs de către organizatori. 

Participanții urmează să elaboreze documentul strategic, după modelul uneia din cele trei abordări care au fost prezentate de organizatori – plan de dezvoltare a comunității (sat, oraș, cartier)/ planul strategic de dezvoltare socio-economică, plan tematic/ strategia de dezvoltare a unui domeniu la nivel local și planul de dezvoltare a parteneriatului local/ planul de dezvoltare și acțiuni a organizației/GILC în sfera lor de activitate. Termenul limită de prezentare a documentului, după modelul abordării II și III – 31 mai 2018. Pentru cei care au decis să lucreze asupra primei abordări, termenul de prezentare și procesul de lucru va fi discutat individual.

Mulțumim participanților ciclului de instruire pentru că au reușit să participe la cele 3 training-uri, să îndeplinească sarcinile care au fost propuse după fiecare training, fapt prin care au dat dovadă de interes și implicare pentru dezvoltarea comunităților sale.

Proiectul A2S este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului ”Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” (80%) și de Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei, în cadrul programului ”Ajutorul Poloniei” (20%).