Spring Camp was Great!

108

În cadrul Proiectului Vzlyot 2018, susținut de Fondul Internațional Visegrad, a avut loc Școala de Primăvară (Spring Camp) al Tânărului Lider care a derulat la Stațiunea Ivancea în perioada 19 – 22 aprilie anul curent.

La Școala de Primăvară participanții (absolvenți ai școlii de iarnă Vzlyot – 31.01 – 03.02.2018) au beneficiat de instruiri cu diverse tematici, așa ca: dezvoltare personală; management; leadership; dezvoltare profesională și carieră; colectare de fonduri; comunicare etc.

În prima zi, participanții și-au împărtășit trăirile, emoțiile și experiențele privind implementarea planului personal de dezvoltare. Menționăm că în urma Școlii de Iarnă, fiecare participant a avut câte un mentor, cu suportul cărora, tinerii au reușit să stabilească obiective și să le implementeze timp de 2 luni (dar și în continuare).

De asemenea, tinerii au vorbit despre cele 10 micro-proiecte selectate și susținute în urma Școlii de Iarnă. Participanții au prezentat procesul de implementare a inițiativelor sale, au vorbit despre rezultatele obținute, lecțiile învățate, grupurile țintă, partenerii, continuitatea și pașii următori. Discuțiile s-au axat pe impactul acțiunilor privind dezvoltarea locală și importanța implicării tinerilor în procesul de dezvoltare a comunităților lor.

Participanții au avut oportunitatea să voteze pentru a selecta cele mai interesante și deosebite, dar și durabile inițiative. Astfel, în urma procesului de vot au fost nominalizate 3 micro-proiecte:

  1. T.I.M.P. – proiect implementat în domeniul voluntariatului, cu activități de impact pe întreg teritoriul țării;
  2. It all depends on ourselves – implementat în satul Butor, Grigoriopol, cu scopul de a încuraja și a mobiliza tinerii la activități extracurriculare, voluntariat și a spori spiritul civic;
  3. Spune NU! Delicvenței Juvenile – destinat tinerilor condamnați penal, activitatea are scopul de a-i încuraja să se reintegreze în societate; inițiativă implementată în Centrul și Nordul Republicii Moldova.

Proiectele selectate vor beneficia de suport pentru implementarea în continuare a activităților.

A doua zi a evenimentului a fost dedicată managementului și leadership-ului. Trainerul din Polonia – Marko Boyko, a organizat un șir de activități interactive (jocuri, dezbateri, discuții) privind abilitățile de lider, tehnici de management ș.a.

Participanții au învățat, cu suportul lui Ion Mocan – absolvent al Școlii Vzlyot 2017, cum să pregătească o prezentare atractivă și interesantă, cum să comunice eficient cu publicul pentru a transmite un mesaj. Tinerii au avut oportunitatea să exerseze în cadrul unui atelier de lucru abilitățile de redactare și pregătire a prezentărilor, dar și abilitățile de prezentare în fața auditoriului. 

Un subiect interesant pentru participanți a fost și procesul de recrutare, cariera. Xenia Marcov de la HR Consulting a explicat cum se scrie un CV, o scrisoare de recomandare, pregătirea și desfășurarea interviului de angajare. Tinerii și-au împărtășit propriile experiențe în domeniu și au discutat despre metodele de căutare a unui loc de muncă. 

Despre colectarea de fonduri, despre antreprenoriat și start up-uri a vorbit Attila Sandor din Ungaria. Au fost analizate diverse exemple și situații, metode și instrumente. 

Kristina Juriscinova din Republica Slovacă a abordat subiectul ce ține de importanța implicării tinerilor în viața publică, oferind exemple din Slovacia. Participanții au discutat despre specificul Republicii Moldova, despre exemplele țărilor Visegrad care pot servi drept inspirație pentru tinerii din Moldova.

Katerina Sucha din Republica Cehă a împărtășit experiența organizației People in Need privind proiectele și activitățile pentru tineri. Participanții au urmărit filmul ”North of the sun” – despre 2 tineri care au implementat un micro-proiect de colectare a deșeurilor din ocean în timpul unei ierni. Curajul, motivația și puterea celor doi tineri din film i-au impresionat pe participanții Școlii Vzlyot.

Cu un cuvânt motivațional a venit și Tomasz Horbowski, conducătorul Reprezentanței Solidarity Fund PL in Moldova. Tomasz a vorbit despre experiența sa în Republica Moldova de aproape 4 ani, dar și despre propriile motivații și viziuni privind schimbarea lucrurilor spre bine. 

La Spring Camp au participat și reprezentanții Fondului Internațional Visegrad (finanțatorul acestui proiect). Pe lângă cuvântul de salut și de încurajare a tinerilor, echipa IVF a realizat interviuri și discuții cu tinerii din Republica Moldova.

La sfârșitul evenimentului tinerii au primit Diplome de absolvire cu succes a Școlii Tânărului Lider care a fost desfășurată în cadrul Proiectului Vzlyot, susținut de Fondul Internațional Visegrad.