Vizită de studiu în domeniul protecției naturii

82

Un grup format din 13 specialiști în domeniul protecției naturii din Moldova (reprezentanți ai rezervațiilor naturale, Agenției Moldsilva, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, UNDP Moldova și Primarul satului Talmaza, raionul Ștefan-Vodă) au efectuat o vizită de studiu în Polonia – Lublin și localitățile aferente, în perioada 4 – 8 iunie 2018 

Vizita a fost organizată în cadrul Programului Fundației Polono-Americane de Libertate – Study Tour to Poland, de către Fundația Liderii Schimbării, în colaborare cu Reprezentanța Solidarity Fund PL în Moldova. 

În prima zi de lucru participanții au avut întâlnire la oficiul Mareșalului voievodatului Lublin, cu reprezentanții Consiliului Regional al Parcurilor de Landșaft (CRPL), unde au avut posibilitatea să se familiarizeze cu sistemul de protecție a naturii în Polonia, structura și responsabilitățile CRPL-lui, modul de cooperare cu administrația locală și activitățile de educare ecologică desfășurate. În incinta Direcției Regionale de Protecție a Mediului din voievodatul Lublin, specialiștii Direcției au prezentat unele dintre proiectele de protecție a naturii realizate în ultimii ani. 

Participanții au avut întâlniri cu reprezentanții Primăriei Janow Lubelski care la fel au prezentat unele proiecte de succes realizate în vederea protecției naturii, după care a urmat o vizită  și discuții cu specialiștii Departamentului Silvic Național din Janow Lubelski, precum și o vizită în teren în Centrul Educațional Zoom Natura – centru înființat din fonduri europene. 

În a treia zi a vizitei de studiu, participanții au efectuat o vizită în teren în Parcul Național Polesie din Urszulin unde au aflat despre activitățile ce se desfășoară în cadrul acestuia, în special a celor de protecție a naturii și de educație ecologică. 
A urmat o vizită la centrul de conservare a speciilor de broască țestoasă și o vizită în teren pe traseele turistice amenajate ale unei zone umede. 

De asemenea, participanții au vizitat Parcul de Landșaft Kaziemirski din Kaziemierz Dolny, pentru a cunoaște activitatea acestuia de conservare a naturii și turism desfășurate în cadrul parcului (protecția speciilor de lilieci, managementul pășunilor, protecția râului Visla). 

În cadrul vizitei la sediul și centrul de educație ecologică ale 
Parcului Național Roztocze din Zwierzyniec participanții au cunoscut valorile naturale ale acestei regiuni, și au aflat despre investițiile realizate pentru dezvoltarea turismului.

În ultima zi a vizitei de studiu, organizatorii au  făcut o totalizare a lucrului realizat, unde fiecare reprezentant al delegetiei și-a expus părerea despre organizarea și efectele vizitei. 
Toți reprezentanții au rămas impresionați de amenajarea și dotarea tehnică și informațională a parcurilor și rezervațiilor biosferice din Polonia. 

Doamna Viorica Paladi, din cadrul Rezervației Naturale ”Prutul de Jos”, a împărtățit impresiile sale privind vizita de studiu: ”Am văzut multe lucruri interesante în parcurile naturale din Polonia. Apreciez colegii polonezi pentru ceea ce fac în privința protecției mediului și muncii de lămurire a generației tinere de a păstra valorile naturii. Pretutindeni am întâlnit oameni onești receptivi care-și iubesc meseria.” 

Autoarea articolului: Viorica Paladi, Rezervația Naturală ”Prutul de Jos”