Training privind revitalizarea urbană în Republica Moldova

186
Training Revitalizare Urbană: 12-13.07.2018

La 12-13 iulie a.c., a avut loc un nou training privind revitalizarea urbană în Republica Moldova. La eveniment au participat reprezentanții agențiilor de dezvoltare regională și responsabilii de revitalizarea urbană din orașele și municipiile participante în cadrul proiectului nr. 309/2017/M3 ”Sprijinirea administrației publice din Republica Moldova în implementarea politicii regionale prin dezvoltarea urbană integrată și sustenabilă (2017-2019)”, implementat cu suportul Polish Aid.  

Atelierul de lucru s-a axat pe următoarea etapă a procesului de elaborare a Programelor de Revitalizare Urbană la nivel local – analiza aprofundată a zonei de revitalizare. În perioada mai – iunie, orașele și municipiile implicate în proces, au realizat analiza tuturor zonelor din oraș și au identificat în baza indicatorilor (5 categorii) zonele degradate, iar ulterior – zona de revitalizare. În următoarea perioadă: iulie – septembrie, orașele și municipiile care beneficiază de suport tehnic în urma unui concurs public, vor lucra asupra analizei aprofudante care ține doar de zona de revitalizare. Prin acest exercițiu vor fi analizate problemele și cauzele acestora, necesitățile dar și potențialul de dezvoltare din zona de revitalizare – sub toate aspectele (social, uman, economic, spațial-funcțional etc.). Principiul de bază al acestei etape este abordarea participativă. Va fi creată o Comisie Consultativă care va cuprinde reprezentanții tuturor părților interesate de revitalizarea zonei (locuitorii din zona de revitalizare, agenți economici, ONG-uri, instituții etc.).

Trainingul a cuprins sesiuni tematice moderate de membrii echipei de implementare: facilitatori locali și expertul din Polonia (Andrzej B. – Projekty Miejskie). 

Procesul de elaborare a programelor de revitalizare urbană în cele 9 orașe / municipii din Republica Moldova (Edineț, Briceni, Soroca, Bălți, Ungheni, Orhei, Căușeni, Cimișlia, Ocnița) se realizează în baza metodologiei recomandate prin prisma experienței Poloniei, dar adaptată la circumstanțele Moldovei, prin documentul național – Linii Directoare privind Revitalizarea Urbană în Republica Moldova (Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului).