Continuarea inițiativei: Totul depinde de noi!

64

În cadrul Școlii Visegrad a Tânărului Lider, finanțată de către Fondul Internațional Visegrad, Guseinova Sudaber și Guzaeli, au câștigat fonduri suplimentare pentru continuarea proiectului „Totul depinde de noi!”. Proiectul creează condiții de agrement pentru tineri și implicarea lor în rezolvarea problemelor locale. Prin stimularea tinerilor prin jocuri, instruiri, întâlniri de tineret pentru ca tinerii să fie încurajați să pună în aplicare în mod voluntar asistența socială. 

În cadrul proiectului, 25 de elevi de la 12 la 17 ani au fost instruiți în domeniul voluntariatului. Pentru ei, s-au desfășurat instruirile: „Team building”, „Voluntarul este un începător. Întrebări, greșeli, constatări”, ”Cum de lucrat cu copiii?” (cu copii din familii dezavantajate) „Cum să lucrăm cu vârstnicii ?”, plus au fost desfășurate numeroase cursuri de dezvoltare și motivare personală, orientare profesională și multe altele.  

În calitate de traineri au fost: (i) un specialist în probleme de tineret în administrație, (ii) un specialist în asistență socială, (iii) un psiholog, (iv) un șef de sat, (v) un tată, (vi) familii tinere și mulți alții. 

Una dintre sarcinile pe care voluntarii le-au făcut cu deosebită plăcere, a fost organizarea săptămânală de petrecere a timpului liber (desfășurarea de cursuri și jocuri) pentru copiii din familii dezavantajate, participând la reuniuni aproximativ 50 de copii între 7 și 12 ani. În plus, voluntarii au oferit asistență socială pentru 5 familii dezavantajate și 5 pensionari singuri. 

Pentru voluntari, a fost organizat un concurs de selectare a celei mai bune idee cu tema „Cum să rezolve problemele locale?”. Cele mai bune idei au fost recompensate cu premii și certificate. În prezent, ideile de voluntari sunt realizate. Una dintre idei a fost „Consolidarea voluntarilor pentru vârstnici” care este realizată cu succes, în curând se va realiza ideea „Cinema în aer liber”. 

Cu ajutorul voluntarilor, proiectul a realizat diverse acțiuni de mediu, precum și mai multe evenimente culturale. 

Mulțumim pentru oportunitatea de a realiza ideea de proiect, câștigată la ”Școala Visigrad al Tinerilor Leaderi” din cadrul Proiectului Vzlyot Ediția 2018, susținută de Fondul Internațional Visegrad, implementată de Solidarity Fund PL în MD și partenerii: Asociația Politicii Externe Slovene, DemNet, The People in Need și Academia Rockit. 

Articol scris de: Guseinova Sudaber și Guzaeli