Vizita de studiu în Polonia pentru 11 GAL-uri din Moldova

194

În perioada 23-27 iulie 2018 a fost organizată vizita de studiu în Polonia pentru cunoașterea experienței poloneze privind dezvoltarea locală. Fiecare Grup de Acțiune Locală a fost reprezentat de 2 membri ai Organului de conducere. În vizită au participat în total 24 de persoane: 21 femei și 3 bărbați (16 GAL-uri SARD, 6 GAL-uri non-SARD, 2 membri ai echipei Solidarity Fund PL in Moldova).

Vizita a fost axată pe bunele practici ale proiectelor de dezvoltare locală și pe schimbul de experiență privind abordarea LEADER. În acest sens, au fost organizate întâlniri cu GAL-urile poloneze din Malopolska: Parnterstwo na Jurze; GAL din Dolina Karpia; Jurajska Kraina. Întâlnirile față în față și activitățile comune au permis participanților să facă schimb de experiență în ceea ce privește crearea și gestionarea GAL-urilor, instrumentele de colectare a fondurilor, mobilizarea comunitară și alte aspecte importante. În acest fel, GAL-urile din Moldova au aflat despre bunele practici europene privind managementul GAL-urilor și proiectele de dezvoltare locală.

Grupul din Moldova a vizitat satul tematic Dulowa: stația de pompieri care lucrează pe bază de voluntariat; apicultorul din sat care a organizat un master-class pentru participanți. La Dolina Karpia participanții au putut afla mai multe despre proiectele locale din diferite domenii, cum ar fi: turism, afaceri și ecologie; implementate de GAL-ul polonez. O zi a fost dedicată revitalizării și antreprenoriatului social la Nikiszowiec și Czernica, unde participanții au discutat despre activismul social și mobilizarea comunității.
Un alt master-class interesant a fost organizat la Ojcow, unde peștele local „Ojcowski Păstrăv” a devenit marca locală și o afacere prosperă. Pstrąg Ojcowski / Păstrăvul Ojcowski este o companie de familie care și-a asumat sarcina de a restaura iazurile de pescuit situate în centrul unuia dintre cele mai frumoase parcuri naționale din Polonia.

În plus față de vizitele în teren, în ultima zi a fost organizată la Institutul de Cultură, Cracovia, o ședință de lucru pe baza metodei „Foresight”. În timpul întâlnirii, participanții au avut ocazia să discute despre bunele practici învățate, idei care ar fi aplicabile pentru satele moldovenești și au planificat activitățile viitoare ale GAL-urilor.
Participanții au evaluat vizitele de studiu prin completarea chestionarelor de evaluare anonime. Toți participanții au menționat că așteptările lor au fost realizate sau chiar au fost depășite, comentând că:

– conținutul a fost foarte diversificat, a inclus teme interesante / domenii de interes,
– programul a fost foarte bine planificat;
– au găsit răspunsuri la întrebări precum funcționarea GAL-urilor,
– au fost inspirați cu ide de proiecte de dezvoltare locală etc.

Participanții au menționat că experiența poloneză și exemplele bune învățate în timpul vizitei de studiu sunt inspiraționale și utile pentru abordarea LEADER din Republica Moldova pentru a atinge un nivel ridicat de dezvoltare locală.
Participanții au subliniat faptul că au avut ocazia să câștige experiență atât de la GAL-urile poloneze, dar și să facă schimb de bune practici cu alte GAL-uri din Moldova / alți participanți. În acest mod a fost creată o rețea / o platformă de 11 GAL-uri din Moldova (din diferite regiuni ale țării).

Impactul vizitei de studiu ține de faptul că reprezentanții conducerii GAL-ului au recunoscut că, în consecință, aceștia au înțeles mai bine structura unui GAL și care sunt rolurile pe care fiecare dintre membrii sau structurile lor le are.

Vizita de studiu a fost apreciată foarte înalt de toți, participanții au rămas foarte satisfăcuți în urma dobândirii cunoștințelor despre dezvoltarea locală. De asemenea, a fost apreciată înalt posibilitatea de a stabili contacte și de a crea noi parteneriate, atât cu GAL-urile din Polonia, cât și din Moldova.
Deși unele subiecte au fost noi pentru unii dintre participanți, toate subiectele au fost utile și bine prezentate și explicate. Participanții au menționat că intenționează să implementeze ideile de proiecte locale de dezvoltare pe care au învățat în Polonia, multe exemple fiind aplicabile în contextul național (din domenii ca: turism, afaceri mici, cultură etc.).