Forumul intercultural: Cultura dincolo de granițe și timpuri

94

Arpoape 100 de persoane din Belarus, Ucraina, România, Republica Moldova, inclusiv partenerii proiectului din localităţile Coşniţa şi Chiţcani au participat la Forumul Intercultural „Cultura dincolo de granițe și timpuri” la 7-8 iulie și 28-29 iulie 2018.

Evenimentul a avut scopul de a crea un spaţiu cultural unic de dezvoltare inovativă a activităților culturale de pe ambele maluri ale r. Nistrului.

În prima zi a evenimentului a fost prezentat programul EUROPA CREATIVĂ. S-a făcut analiza sectorului culturii de pe ambele maluri ale Nistrului prin discuții şi avizul experților. A fost prezentată expoziția de picturi și grafică „Mariupol pe margine – un oraș între pace și război”, Mariupol – Ucraina, iar Fundația „Artera” a venit cu elemente tradiționale de decor pentru case din Odorheiu-Secuiesc-România. Prezentarea cărții „Despre jurnalele de viață, din apropierea războiului”, Mariupol – Ucraina a impresionat participanții. Seara a culminat cu atelierul practic – Hora ca la Dubăsari, Teatru – Forum și muzică electonic.

În ziua a doua au fost organizate discuţii şi prezentări despre Project for Public Spaces moderate de către Ana Miodynska, Teresa Yankovska, Aneta Valiter şi Urban Revilization moderate de Dan Moraru – primăria mun. Bălți, Marina Albu & Tomasz Horbowski – Solidarity Fund PL in Moldova. Toate sesiunile au fost interactive și participații au putut discuta și face schimb de experiențe.

Forumul este realizat de către Centrul Internaţional „Inovatica-Optim” şi este parte a Platformei „Cultură” a Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD. Obiectivul general al Programului este de a contribui la edificarea unui mediu de încredere și cooperare între cele două maluri ale râului Nistru, prin generarea de noi perspective și interese comune.