Cetățeni activ implicați în procesul de revitalizare urbană la Edineț

112

Edineț este unul dintre cele 6 orașe unde în anul 2018 se pilotează conceptul de Revitalizare Urbană, în cadrul proiectului nr. 309/2017/M3 „Suport pentru Guvernul Republicii Moldova în implementarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională a Moldovei 2016-2020 în domeniul politicii urbane și de dezvoltare urbană”, implementat de Ministerul Investițiilor și Dezvoltării al Republicii Polonia, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a Republicii Moldova și Solidarity Fund PL în Moldova.

Primăria mun. Edineț în parteneriat cu ONG AREAP implementează proiectul cu titlul: Importanța Grădinii Publice “Vasile Alecsandri” pentru  municipiul Edineț în contextul schimbării climatice”.

Unul dintre obiectivele proiectului este implicarea activă a cetățenilor în realizarea activităților. De aceea, la 09.07.2018 a fost organizată ședința de consultare a edinețenilor. Scopul evenimentului a fost consultarea cetățenilor în ceea ce privește amenajarea parcului și activitățile, care urmează a fi organizate, precum și identificarea ideilor de proiecte pentru implementare în cadrul activității III.

Edinețenii s-au întâlnit în parc pentru a discuta ce schimbări ar dori pe viitor să se producă în Grădina Publică „Vasile Alecsandri”. În cadrul acestor discuții participanții au propus idei de amenajare a terenului pentru copii, a fost propusă ideea de instalare a toboganelor, căsuțelor, balansoarelor, caruselelor, montarea terenului de fitness în aer liber, posibilitatea de a instala table de șah.

În urma discuției cu locuitorii, s-au stabilit tipurile de echipamente care urmează a fi instalate, fiecare locuitor a avut posibilitatea de a bifa opțiunea care i-a plăcut prin intermediul unui chestionar. În total au fost completate 78 de chestionare. Persoane de diferite vârste au participat activ și au venit cu propuneri interesante.

Majoritatea persoanelor care au participat la îndeplinirea chestionarului, apreciază problema revitalizarii GP ca cea mai importantă problemă, deoarece este un loc de odihnă unde vin de la mic la mare, unde au crescut și părinții și bunicii.

La întrebarea nr.3 din chestionar, “Ce nu vă  place în GP. V. Alexandri?” , majoritatea au subliniat situația actuală deplorabilă a Grădinii Publice, lacurile necurățate, dezordinea, indiferența unor locuitori, scaunele stricate, lipsa coșurilor pentru gunoi, a terenurilor de joacă pentru copii și a locurilor de odihnă și sport pentru toate vârstele, lipsa unui sistem de monitorizare video ș.a.

La întrebarea nr.5 “Ce doriți să schimbați?”, majoritate doresc să fie readuse la viață vechile trenuri de joaca pentru copii, parcul zoo, estrada de vara. Majoritatea au remarcat următoarele idei: iluminarea pietonală, renovarea trotuoarelor, curățarea lacurilor, amenajarea cu noi sorturi de copaci, cu iarbă, flori, amenajarea unui teren de sport pentru toate vârstele, instalarea unui sistem video de monitorizare, care ar schimba  comportamentul cetățenilor.

Echipa de implementare a proiectului s-a convins că tote activitățile planificate în cadrul proiectului corespund doleanțelor cetățenilor municipiului și implementarea acestui proiect va fi un început de revitalizare cu succes în mun. Edineț. 

În urma procedurii achizițiilor publice, a fost selectată compania care va executa în următoarea perioadă, lucrările de amenajare a parcului. 

Articol realizat în baza materialelor proiectului, transmise de primăria mun. Edineț