Se conturează un nou GAL: Prima ședință în s.Lipnic

136

La 20.09.2018 a avut loc prima ședință a Grupului de Acțiune Locală, care s-a desfășurat în cadrul primăriei satului Lipnic. Localitățile implicate sunt: s. Lipnic, s. Gîrbova, s. Bîrnova și orașul Ocnița. Orașul Ocnița – face parte din GAL, întrucât conform criteriilor LEADER din UE – orașele cu locuitorii mai puțin de 10 000 – pot face parte din GAL.

La ședință au participat 27 de persoane, majoritatea participanților fiind reprezentanți ai autorităților publice locale și instituțiilor publice din localitățile menționate mai sus.

La  moment aceste 4 localități (care au depus Aplicația în cadrul proiectului ”Activități LEADER în Moldova”) au populația peste 14 mii de locuitori. În cadrul ședinței s-a luat decizia de a invita (atrage) încă 6 localități: Naslavcea, Lencăuți, Verejeni, Sauca, or.Frunze, Mereșeuca.  

Crearea acestui Grup de Acțiune Locală reprezintă o noutate privind abordarea LEADER. 

Agenda evenimentului a inclus prezentarea participanților, prezentarea abordării LEADER (LEADER ca instrument de dezvoltare rurală a Uniunii Europene, principiile abordării LEADER). Au fost prezentate activitățile planificate în cadrul implementării abordării și conceptului la nivel local. Facilitatorii și experții locali au prezentat rezultatele vizitelor de observare realizate în perioada august – septembrie (”Fact Finding Mission”). Ședința a cuprins și o sesiune de discuții privind așteptările grupului de lucru – potențialilor membri GAL, criteriile de parteneriat.

Galerie foto (poze realizate de Diana Savciuc):