Primele ședințe de lucru ale GAL-urilor USAID LEADER (a II-a etapă a procesului)

141

Pe parcursul lunii septembrie au fost desfășurate primele ședințe de lucru în teritoriul Parteneriatelor Locale, în cadrul proiectului Activități USAID LEADER. La ședințe au participat reprezentanții sectorului public, civic și antreprenorial.  

Ședințele au fost organizate după cum urmează:  

GAL Data desfășurării Localitatea în care s-a desfășurat ședința Localitățile care intră în componența GAL-ului la momentul actual Numărul de participanți

(persoane)

1 17.09.2018 Pănășești Pănășești, Căpriana, Bucovăț, Tătărești, Zubrești, Gălești

     20         

2 20.09.2018 Sireți Sireți, Cojușna, Ghidighici, Roșcani

18

3 25.09.2018 Petreni Petreni, Cubolta, Hăsnășenii Mari, Hăsnășenii Noi, Moara de Piatra, Dominteni

42

4 19.09.2018 Chișcăreni Chișcăreni, Coșcodeni, Iezărenii Vechi, Ciuciuieni, Tăura Veche

22

5 18.09.2018 Brăviceni Brăviceni, Mălăiești, Ciocîlteni, Zorile, Cucuruzeni

22

6 18.09.2018 Drochia Chetrosu, Șuri, Gribova, Baroncea, Drochia

31

Experții și facilitatorii locali au prezentat principiile abordării LEADER, avantajele aplicării acesteia în microregiune, modul în care aceasta contribuie la dezvoltarea rurală – în mod principal, datorită implicării active în procesul de dezvoltare a comunităților locale.  

Au fost prezentate rezultatele cercetărilor din cadrul vizitelor teritoriale (Fact Finding Mission), care au avut drept scop identificarea resurselor locale. Fiecare localitate, cât de mică nu ar fi, deține resurse bogate, care trebuie valorificate și folosite în mod corect pentru îmbunătățirea potențialului social, cultural, și nu în ultimul rând – economic, al localității.  

”Dezvoltarea economică a localităților”, ”condiții de trai mai bune”, ”afaceri deschise”, ”implicarea oamenilor în procesele decizionale cu privire la dezvoltare”, dar și ”consultanță în scrierea proiectelor și implementarea acestora” – sunt câteva dintre așteptările participanților la proiect.  

Echipa de implementare a pus accentul și pe faptul că LEADER constă într-un proces îndelungat, pe parcursul căruia urmează a fi creat un parteneriat consolidat la nivel de microregiune, prin care nu doar că se vor implementa proiectele USAID LEADER, dar și se vor dezvolta capacitățile manageriale și de fundraising, pentru atragerea investițiilor în regiune.  

În rezultatul întâlnirilor, la fiecare GAL vor adera localități noi 
GAL 1 – s. Recea, c. Ghelăuza, s. Negrești; 
GAL 2 – s. Scoreni, c. Micăuți; 
GAL 3 – s. Sofia; 
GAL 4 – c. Dumbrăvița, c. Bursuceni;  
GAL 5 – s. Clișova, s. Mitoc, c. Crihana;  
GAL 6 – or. Drochia, s. Maramonovca, s. Mîndîc.