Zona Școlii Profesionale – Zona de Revitalizare în Cimișlia

63

Cimișlia, alături de alte 8 orașe din Moldova  beneficiază de Suport Tehnic pentru elaborarea Programelor de Revitalizare Urbană. În baza analizei indicatorilor sociali, economici, de mediu, spațial-funcționali și tehnici a fost delimitată și identificată zona de revitalizare. În cazul orașului Cimișlia, aceasta este zona Școlii Profesionale, aflată în partea de nord a orașului, pe traseul internațional Chișinău-Giurgiulești. Problemele sociale și de mediu identificate au fost motive temeinice pentru selectarea acesteia, importanța strategică pentru oraș și specificul zonei au fost factorii decisivi.

Implicarea locuitorilor în proces, începând cu analiza calitativă a zonei, și finalizând cu participarea în implementarea proiectelor, este ceea ce diferențiază acest program de altele. Astfel, Comisia Consultativă la Cimișlia este formată din locuitorii zonei, reprezentanții Școlii Profesionale și grădiniței din zonă, mediului de afaceri și primăriei. Până acum au fost 4 ședințe de lucru cu discutarea problemelor, necesităților și a resurselor zonei, care au rezultat în idei de proiecte. La fiecare întâlnire apar și detalii interesante, care fac zona Școlii Profesionale una specială. Spre exemplu, denumirea istorică a locului este ”mahala Morii” – pe vremuri aici existând o moară. Tot aici, este singura zonă din oraș în care cocostârcii își fac cuiburi, iar în padurea din marginea zonei a fost dislocată o diviziune a armatei în timpul celui de-al 2-lea război mondial.

La una dintre ședințele Comisiei Consultative (27.09.2018), echipa locală a avut posibilitatea de a discuta despre ideile de proiecte de revitalizare cu un expert din Polonia – Jarosław Kadłubowski, Projekty Miejskie, care se afla într-o misiune în Republica Moldova în cadrul activităților de revitalizare. 

Fiecare ședință face ca locuitorii zonei să conștientizeze cu cât de mult poate contribui fiecare la schimbarea spre bine. Cel mai important lucru este că fiecare membru al Comisiei Consultative devine un ambasador, care prin implicarea în viața comunității va asigura succesul procesului de revitalizare.

Autor: Vasile Sidor, responsabil de revitalizarea urbană în or. Cimișlia, primăria or. Cimișlia