Locuitorii cartierului Ungheni Vale implicați în procesul de revitalizare a zonei

68

Municipiul Ungheni este unul dintre beneficiarii suportului tehnic (Revitalizare Urbană), iar analiza aprofundată a celor 7 cartiere realizată în cadrul programului de revitalizare, ne-a ajutat să identificăm zonele unde trebuie să intervenim în mod prioritar. În baza studierii indicatorilor sociali, economici, spațiali-tehnici și de mediu (numărul familiilor vulnerabile, numărul șomerilor, infracțiuni, riscul dezastrelor naturale, existența serviciilor publice etc.) a fost selectată zona care necesită cea mai mare intervenție pentru revitalizare, și anume cartierul Ungheni Vale” a explicat viceprimarul municipiului Ungheni, Eduard Balan, responsabil de revitalizare urbană din cadrul primăriei Ungheni.

Pentru informarea și consultarea locuitorilor din zonă privind proiectul ce urmează a fi implementat aici, în perioada iulie – septembrie 2018, primăria a organizat un șir de evenimente și întâlniri cu cetățenii. La 15 septembrie 2018, de ziua globală a curățeniei locuitorii au fost invitați să participe la salubrizarea cartierului, iar pe data de 21 septembrie, au fost desfășurate activități dedicate hramului cartierului Ungheni Vale. De hram, cetățenii au avut parte de un program deosebit: o prezentare a celor mai frumoși cai de rasă din țară, participanți la campionatele naționale și internaționale, un moment artistic oferit de studioul muzical „Do-re-micii” și Palatul de Cultură și de alte suprize plăcute.

Tot, în cadrul evenimentului cetățenii au fost familiarizați cu primele etape ale Programului de revitalizare urbană și au fost încurajați să se implice în implementarea acestuia. Mai mult, ei au fost îndemnați să lase în „Banca de idei” propuneri/idei de proiecte pentru zona în care locuiesc. „Am analizat cu atenție dolianțele locuitorilor din zonă. În topul problemelor se află desigur, cele legate de infrastructură, reabilitarea drumurilor, iluminat și amenajarea spațiilor de odihnă și agrement” a menționat Eduard Balan.

În scopul elaborării Programului de Revitalizare Urbană pentru cartierul Ungheni Vale, a fost creată o Comisie Consultativă din care fac parte reprezentanții Grupului de Inițiativă Locală „Pyretus”, ai „Centrului de Excelență în asigurarea securității frontierei”, asistentul social comunitar, un reprezentat al Inspectoratului de Poliție, locuitori ai sectorului Ungheni Vale, reprezentanți ai Centrului de Tineret “Făclia” precum și un Comitet de Coordonare din care fac parte responsabilul de revitalizare urbană în municipiul Ungheni și specialiști ai primăriei Ungheni. Ședinele Comisie sunt deschise pentru participarea tuturor cetățenilor interesați.

Detalii pe: ungheni.md