De la mic la mare – cu idei de revitalizare

155

La Edineț, fiecare locuitor al zonei de revitalizare Mendeleev, are oportunitatea de a-și împărtăși ideile privind îmbunătățirea condițiilor de trai. Un concurs de desene cu tema ”Cum doresc să fie cartierul meu” s-a desfășurat timp de o lună, în perioada octombrie – noiembrie 2018. Cu idei exprimate sub formă de desen sau poze au venit de la mic la mare.

20 desene au fost prezentate cu mare entuziasm de către dna Galina Botnaru – metodista grădiniței nr.1 „Fulgușor”, din numele copiilor cu vârstă cuprinsă între 5-6 ani, care împreună cu părinții și educatorii au înșirat cu ajutorul pensulei idei colorate despre cum și-ar dori ei să arate zona unde se află grădinița lor. Locuri de joacă moderne și interesante pentru copii, reamenajarea piscinei din curtea grădiniței și asigurarea securității în zonă prin instalarea limitatoarelor de viteză – sunt doar câteva dintre ideile micro-comunității ”Fulgușor”.

Un grup de 3 elevi din Liceul Teoretic „Vasile Suhomlinski” și-au unit efortul dar și creativitatea pentru a propune un portofoliu întreg de scheme și design privind amenajarea ariei liceului așa încât diverse facilități sportive, culturale, sociale să fie accesibile pentru cât mai mulți elevi și locuitori ai zonei. Ideile vin din partea întregii clase a XII-a a liceului, după multe discuții și analize ale elevilor. Reprezentanții clasei: Cucereanu Ion, Dovbenco Vlad, Falinschi Serghei au explicat cât de importantă este amenajarea unui teren multifuncțional care ar cuprinde un micro-teren de fotbal și de baschet. De asemenea, au proiectat un loc special amenajat pentru mame cu copii și au prevăzut un spațiu verde sub formă de grădină.

Și membrii Comisiei Consultative de la Edineț au fost foarte activi în cadrul concursului. Reprezentanții AO AREAP – directoarea Alina Reșetnicov și voluntarul Corpului Păcii Paige Nulliner au propus amenajarea unui magazin social în incinta spălătoriei sociale  care funcționează de mai mult de 1 an în zonă. Bunurile, în special hainele, vor fi acumulate prin donații și mobilizare comunitară, astfel încât persoanele din păturile social-vulnerabile vor avea oportunitatea de a-și alege singure hainele dorite în cadrul unui magazin.

Katerina Kovtun – cetățean activ al mun. Edineț participă la fiecare ședință a Comisiei și a venit cu propunerea de a mobiliza și încuraja locuitorii zonei să facă ordine în curțile și ariile adiacente. Ca urmare, pe pagina web a primăriei a fost lansat un apel către comunitate.

Stadionul municipal fiind amplasat în zona de revitalizare, membrii Comisiei au discutat despre ideea de amenajare a pistelor de alergat, mai ales că în Edineț se organizează anual ”Ziua Sportivului și a mișcării Olimpice la Edineț” care include și curse de alergare.

Pentru că a fost un concurs adevărat, câștigătorii au fost încurajați cu premii simbolice. Grupul de la grădiniță a achiziționat mai multe materiale educaționale dar și elemente de decor pentru sărbătorile de iarnă, ceea ce i-a bucurat nespus de mult pe copii. Elevii de la liceu au avut oportunitatea de a primi mai multe materiale utile clasei – rechizite.

Acest exercițiu a ajutat Comisia Consultativă să colecteze și să analizeze ideile de proiecte în mod participativ, creativ și mai ales să le prioritizeze conform problemelor și necesităților reale ale cetățenilor și instituțiilor din zona de revitalizare Mendeleev. Comisia Consultativă reprezintă un grup de lucru format din reprezentanții insituțiilor din zonă, agenții privați, partenerii civici și locuitori.

Aceste activități au loc în cadrul procesului de elaborare a Programului de Revitalizare Urbană a mun. Edineț, prin implementarea suportului tehnic în proiectul nr. 309/2017/M3 ”Sprijinirea administrației publice din Republica Moldova în implementarea politicii regionale prin dezvoltarea urbană integrată și sustenabilă”.