Atelierul privind Revitalizarea Urbană – Provocările programului și ideile proiectelor de revitalizare

200

Între 19 și 21 noiembrie, a avut loc atelierul de lucru privind Revitalizare Urbană. Reprezentanții a 10 orașe, împreună cu facilitatorii locali, reprezentanții Agențiilor de Dezvoltare Regională, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, dar și experții din Polonia, Ministerul Investițiilor și Dezvoltării din Polonia, au discutat activ privind ideile de proiecte de revitalizare – măsuri sociale și intervenții de infrastructură menite să îmbunătățească condițiile de trai și de interacțiune socială în zonele de revitalizare. 6 orașe au împărtășit experiența stagiilor în Polonia (din perioada 17 – 27 octombrie 2018) cu exemple inspiraționale din Leszno, Starachowice și Walbrzych – idei de revitalizare cu implicarea locuitorilor și mobilizare comunitară.

Fiecare oraș a prezentat procesul de elaborare a programului de revitalizare urbană, evidențiindu-se un specific local interesant. Zona de revitalizare din fiecare oraș reprezintă un simbol și o istorie atractivă – de ex. „Centrul Vechi” din Ocnița; specificul incluziunii minorităților etnice – în Soroca; revitalizarea zonei Școlii Profesionale la Cimișlia; implicarea elevilor de la liceul, și copiilor de la grădinița, din zona Mendeleev la Edineț pentru identificarea ideilor de proiecte etc.

În cadrul atelierului au fost prezenți oaspeți de onoare – Excelența Sa, Ambasadorul Republicii Polone în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk; Grzegorz Pragert și Lukasz Wilkowsky, Ministerstwo Inwestycji i Rozwoju Polonia; experții Andrzej Brzozowy și Rajmund Ryś – Projekty Miejskie; Aneta Nasternak-Kmieć, Primăria Starohowice, Polonia; Igor Malai și Silvia Dragomir – Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

„Aceasta este o întâlnire din cadrul unei serii de întâlniri multilaterale periodice”, precizează Constanța Dohotaru, facilitator, arhitectă și entuziastă în urbanism. „Astfel, adunăm întreaga echipă extinsă, implicată în procesul de Revitalizare Urbană în Moldova. După o serie de vizite în teritoriu pentru întâlniri facilitate cu comunitățile locale, suntem acum la etapa de definitivare a ideilor concrete de proiect. Încercăm să învățăm din experiența experților în revitalizare, veniți din Polonia, și să vedem cum putem adapta abordarea la contextul local”, a povestit Constanța.

Prin lucru în echipă, studiu de caz și dialog activ, participanții au reușit să facă schimb de păreri și experiențe privind ideile de proiecte planificate, astfel inspirându-se reciproc.  „Datorită Programului de Revitalizare, am trecut printr-un proces de descoperire aprofundată a Edinețului la nivel de zone, de oameni, mulți dintre care sunt implicați activ în dezvoltarea orașului, și chiar de prestări ale serviciilor din întreaga localitate”, a menționat Marina Vorbaneț, specialistă la Primăria Mun. Edineț și responsabilă de Revitalizarea Urbană în mun. Edineț.

Această activitate este implementată în contextul promovării abordării de Revitalizare Urbană în Republica Moldova cu suportul programului polonez de cooperare pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone.
Mai multe despre Revitalizarea Urbană, aflați în secțiunea Programele Noastre pe site-ul oficial Solidarity Fund PL în Moldova. Urmăriți pagina de Facebook pentru a fi la curent cu toate activitățile noastre.