Ședința USAID LEADER: GAL-ul „Calea Dropiei” în proces de formare și potențialul acestuia

240

Abordarea LEADER este un instrument de dezvoltare rurală, ce încurajează satele să-și identifice resursele locale și să-și evalueze capacitățile, ca mai apoi să le valorifice și să le dezvolte. În cadrul proiectului Activități USAID LEADER, în Moldova 6 GAL-uri sunt în proces de creare, acestea fiind situate în raioanele Drochia, Sîngerei, Orhei, Strășeni.

Astfel, pe data de 15.01.2019, echipa de implementare a proiectului a ajuns în Baroncea, r-nul Drochia – o comună cu aproape 1.400 de locuitori. Liceul din localitate a găzduit prima ședință din acest an a viitorului GAL „Calea Dropiei” (n.a. dropie – un tip de pasăre de stepă) – la care au participat 33 de oameni din diverse sate din regiune, reprezentanți ai businessului local, APL-uri și asociații obștești din localitățile Baroncea, Gribova, Mîndîc, Maramonovca, Chetrosu, satul Drochia și Șuri, ce au venit să definească împreună scopurile și obiectivele de dezvoltare a satelor ce urmează să fie implicate în GAL. Dezvoltarea vieții culturale în sat prin crearea zonelor de odihnă și repararea caselor de cultură, dezvoltarea unui spectru mai larg al serviciilor publice, modernizarea sub-sectoarelor agriculturii, crearea și promovarea brandului local „Calea Dropiei” prin intermediul produselor proprii sunt doar câteva dintre propunerile discutate.

La fel, s-au discutat pașii necesari pentru semnarea în luna aprilie a Acordului de Parteneriat Teritorial, documentul ce prevede crearea unui cadru teritorial de cooperare între autoritățile și instituțiile publice locale, societatea civilă și antreprenoriatul local.

Echipa noastră a avut ocazia să cunoască o familie care se ocupă de producerea și promovarea produselor lactate locale care, de ceva timp sunt apreciate și în Capitală. Unii doresc să dezvolte apicultura drept afacere de familie sau să deschidă un atelier de meșteșuguri.

Processed with VSCO with g3 preset

Pe lângă toate, s-a gustat și din „Baba Neagră” – un desert nordic de origine ucraineană, care poate deveni un deliciu-simbol pentru regiune. Bucatele au și ele un potențial în promovarea bunurilor locale!

„Menționez că fiecare membru al viitorului GAL are propria motivație de a participa în proiect”, spune Ana Cerneva, coach și facilitator local. „Cineva dintre participanți încearcă să implementeze anumite idei ale APL-urilor, unii încearcă să realizeze visul să pornească un business familial, iar alții – să dezvolte afacerile deja existente la nivel de localitate”, a adăugat Ana.

Vitalie Jereghi, expert local, a atenționat că sectorul civic din regiune are un potențial enorm. „Merită de depus efort în dezvoltarea acestuia și sprijinul fiecăruia în acest proces contează”, a adăugat Vitalie.

Un moment important al ședinței a fost sesiunea de discutare a propunerilor de idei de proiecte. La moment, banca ideilor de proiecte conține peste 60 de propuneri din partea reprezentanților celor 7 sate din GAL-ul „Calea Dropiei”. Facilitatorii au dedicat timp discuțiilor individuale și de grup cu participanții, care și-au dorit să afle mai multă informație despre procesul de realizare al acestora.

Proiect finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în cadrul inițiativelor rurale LEADER/CLLD la nivel local, cofinanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone, programul polonez de cooperare pentru dezvoltare – asistența Poloniei, și implementat de către Solidarity Fund PL în Moldova.