Primele consultări publice ale Programelor de Revitalizare Urbană în Moldova

157

Pe 12 februarie 2019, a fost dat startul primelor consultări publice privind aprobarea Programelor de Revitalizare Urbană (2019 – 2021) în cadrul proiectului nr. 309/2017/M3 „Sprijinirea administrației publice din Republica Moldova în implementarea politicii regionale prin dezvoltarea urbană integrată și sustenabilă”. Primul eveniment de acest gen a avut loc în orașul Soroca, unul dintre cele 14 orașe, implicate în proces.

La discuții au participat aproximativ 45 oameni – reprezentanți ai comunităților din zona de revitalizare „Dealul Romilor”, părinți implicați în procesul de consultare și decizie, membri ai Comisiei Consultative, reprezentanți ai societății civile din Soroca, tineri din zonă, jurnaliști locali, consilieri locali, viceprimar și specialiști din cadrul primăriei. Responsabilă de Revitalizarea Urbană în Soroca, inclusiv de Program, este Dorina Lisnic – specialistă principală în cadrul Primăriei mun. Soroca. De asemenea, procesul de revitalizare are la bază grupul de lucru din cadrul Primăriei Soroca – Comitetul de Coordonare.

Printr-o abordare de jos în sus, elaborarea Programului s-a bazat pe incluziunea cetățenilor în întregul proces de stabilire a zonei degradate din Municipiu și de identificare a soluțiilor pentru revitalizarea acesteia, care să răspundă necesităților și problemelor reale ale locuitorilor. Astfel, abordând norme și principii europene de transparență și participare, echipa din Soroca a participat în elaborarea unui program de revitalizare de calitate, care poate fi găsit pe pagina Primăriei Soroca.

Zona de revitalizare selectată dintre cele 8 sectoare ale orașului, este „Dealul Romilor”, care, de fapt, reprezintă și o atracție turistică a Municipiului. „Însă, am decis să extindem puțin zona, adăugând careva instituții, cu care era necesar de colaborat pe parcursul elaborării Programului dar și în procesul de implementare, care urmează în perioada 2019 – 2021. Astfel, am inclus o parte din Zona HidroImpex și din Zona Colegiului Agricol”, precizează dna Lisnic.

Zonele degradate și Zona de Revitalizare, Mun. Soroca, preluată din Programul de Revitalizare Urbană a Mun. Soroca

Potrivit Programului, problemele cele mai grave sunt lipsa spațiilor de agrement pentru locuitori, accesul limitat la instituțiile de învățământ din zonă, decalaje sociale și șomajul, starea drumurilor necorespunzătoare normelor, blocuri ce au nevoie de renovare. Câteva propuneri de soluții în urma ședințelor Comisiei Consultative au fost susținerea inițiativelor antreprenoriale și pregătirea unor cursuri de specialitate, care vor spori numărul de angajări în câmpul muncii, îmbunătățirea drumurilor și menținerea acestora printr-o circulație rutieră mai organizată, astfel asigurând securitatea cetățenilor.

În cadrul sesiunii de discuții, locuitorii municipiului au venit cu sugestii privind Programul de Revitalizare Urbană. S-a discutat termenul de implementare a ideilor de proiecte, sursele de finanțare, instrumentele de implicare a locuitorilor din zonă în procesul de elaborare (prin contribuție financiară, efort propriu etc.), prioritizarea activităților de revitalizare și alte subiecte de interes pentru părțile implicate în proces.

Invitatul acestui eveniment a fost Andrzej Brzozowy, expert „Projekty Miejskie” din Polonia, care a ghidat parcursul procesului de elaborare a Programului. „Programul de Revitalizare, pregătit de către Mun. Soroca este de o calitate foarte-foarte bună. Programul este foarte ambițios. Țin să menționez că, la moment, peste o mie de autorități locale din Polonia sunt în proces de implementare a Programelor de Revitalizare Urbană. Nu uitați că este foarte important să găsiți un echilibru dintre tot ce este ambițios și realitate. Mă bucur că colegii din Republica Moldova au înțeles extrem de bine modul în care acesta trebuie să fie abordat. Procesul de revitalizare este, totuși, unul complex și integrat. Admir faptul că Dvstră, locuitorii Municipiului, aveți foarte multă energie și forță, acum este importantă sinergia implicării autorităților locale cu această energie comunitară”, a atenționat dumnealui.

Consultarea publică privind aprobarea Programului de Revitalizare Urbană a fost moderată de către Maria Axenti, facilitator.

Articolul face parte din seria activităților implementate în contextul promovării abordării de Revitalizare Urbană în Republica Moldova cu suportul Programului Polonez de Cooperare pentru Dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone.