Alina Stratulat: „Eu sunt prima istorie de succes a Grupului de Acțiune Locală”

381

Lazo este un sătuc situat la 20 km de mun. Bălți și 30 km de or. Drochia, face parte din comuna Hăsnășenii Noi și numără puțin peste 500 de suflete. Comuna este una din cele 7 unități administrativ-teritoriale care fac parte din Grupul de Acțiune Locală „Valea Cuboltei”.
Printre cei mai activi membri ai GAL „Valea Cuboltei” este și Alina Stratulat, o tânără originară din s. Lazo, pentru care participarea la ședințele GAL i-a influențat viața într-un mod foarte pozitiv.

Alina Stratulat este o persoană deschisă și norocoasă. Are 28 de ani, împreună cu soțul său educă 3 copii și crede că fiecare zi din viață este frumoasă în felul ei. Pentru ea familia și mediul în care trăiește sunt două lucruri care merită toată atenția și efortul său.

Despre procesul de creare a GAL „Valea Cuboltei” a aflat în luna august, 2018. Într-o zi, directorul școlii i-a propus să asiste la o întâlnire cu reprezentanții unei organizații care dorește să implementeze un proiect interesant în satul ei de baștină. Așa Alina a făcut cunoștință cu echipa Solidarity Fund și cu abordarea LEADER. Fiind curioasă din fire, a mers la prima ședință a Grupului de Acțiune, în septembrie, în s. Petreni. De atunci, a participat la toate întâlnirile Grupului de Acțiune Locală. „Îmi pare o idee grozavă să ne putem implica într-un asemenea proiect. E o posibilitate să te afirmi și personal, dar și să faci ceva concret pentru localitatea de baștină”, menționează Alina.

Motivul pentru care Alina spune aceasta în primul rând se datorează faptului că inițiativa LEADER și perspectivele ce le oferă zonei au pus-o pe gânduri și au mobilizat-o. Ea a început să privească altfel satul natal, să-i observe resursele, să vadă în oameni potențial. În al doilea rând, ședințele GAL oferă posibilitatea băștinașilor să se cunoască reciproc, în special cei care merg regulat la aceste întâlniri.

După cea de-a doua ședință, petrecută în octombrie 2018, directorul școlii i-a propus Alinei să lucreze în calitate de bibliotecară. „A fost prima mea experiență de activitate oficială! Acest fapt m-a schimbat foarte mult, mi-a oferit foarte multă încrede în forțele mele. Am devenit o persoană mai bună și sunt mândră de asta. Și totul datorită faptului că dna director a putut să mă cunoască mai bine”, exclamă Alina.

Locul GAL-ului în planurile Alinei

Tânăra este o familistă convinsă. Principalul proiect al său este familia. Dar ea crede că și calitatea de membru GAL îi va oferi oportunități de dezvoltare personală. „Este un început bun, deja am învățat multe lucruri de la ședințele GAL „Valea Cuboltei”. Mi-am format o viziune, am înțeles încotro doresc să merg, să mă dezvolt. Important este că dorim să rămânem acasă. Cred că totul e înainte, perspective există și eu am multă inspirație pentru a face lucruri bune și utile. Am așteptări mari de la proiectul LEADER, sper ca în viitor cât mai mulți locuitori să se implice în diferite acțiuni pentru satul nostru, dar și pentru întreaga zonă.

Având în vedere că este luna martie, Alina transmite un mesaj femeilor din întreaga Moldova – „Să fim curajoase și să credem în noi. Foarte multe lucruri depind anume de femei, de modul cum văd ele aceste lucruri. Aprecierea și respectul ni le câștigăm singure, deci nu trebuie să neglijăm propriile vise și proiecte. La mulți ani, nouă, femeilor!

Proiect finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în cadrul inițiativelor rurale LEADER/CLLD la nivel local, cofinanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone, programul polonez de cooperare pentru dezvoltare – asistența Poloniei, și implementat de către Solidarity Fund PL în Moldova.