usaid-logo2

fsm malepolska-pomoclogo

GTranslate

Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei anunţă o nouă ediţie de concurs „Asistenţa Poloniei pentru dezvoltare” (“Polska pomoc rozwojowa 2014”).

Polska Pomoc resizeMinisterul Afacerilor Externe al Republicii Polonia anunţă o nouă ediţie de concurs „Asistenţa Poloniei pentru dezvoltare" ("Polska pomoc rozwojowa 2014").

Scopul concursului este de a implementa activități de dezvoltare, inclusiv sprijin în procesul de transformare, în conformitate cu "Planul polonez de cooperare pentru dezvoltare" și "Programul polonez multianual de Cooperare pentru Dezvoltare 2012-2015".

Obiectivele concursului sunt în special: selectarea celui mai bun proiect depus de către ONG-uri, APL, universități de stat și academii, institute de cercetare, Academia de Științe a Poloniei și subunitățile sale. Cererea poate fi depusă numai de către o organizație poloneză în colaborare cu un partener din țara respectivă.

Concursul face referire la activități în următoarele state: Armenia, Belarus, Georgia, Moldova, Ucraina, Africa de Est, Kârgâzstan, Tadjikistan, Palestina.

Suma totală planificată pentru proiecte:

1. Pentru Prioritatea 1 (Proiecte de suport pentru dezvoltare): 21 150 000 PLN (ca. 5 287 500 euros)
2. Pentru Prioritatea 2 (Proiecte de suport pentru transformare): 300 000 PLN (ca. 75 000 euros)

Perioada de implementare a proiectelor: pîna la 31 decembrie 2014

Termenul limită de depunere: 5 noiembrie 2013.

Termenul limită prognozat pentru evaluare: 4 February 2014.

Sub-priorități relevante pentru Republica Moldova:

Prioritatea 1: Proiecte de suport pentru dezvoltare (suma totală:. 3 000 000 PLN, ca 750 000 de euro pentru Republica Moldova):

a) Dezvoltare Regională și consolidarea capacităților administrației publice şi APL.
- Asistență în pregătirea și implementarea cadrului juridic al sistemului de finanțare pentru administrația publică locală;
- Sprijinirea administrației publice în adaptarea sistemului juridic al statului la standardele Uniunii Europene;
- Pregătirea autorităților publice locale la absorbția mai eficientă a fondurilor naționale și internationale;
- Dezvoltarea competențelor instituțiilor responsabile pentru dezvoltarea regională, inclusiv pregătirea strategiilor și implementarea activităților care decurg din acestea.

b) Agricultură şi Dezvoltare Rurală
- Dezvoltarea capacităţilor întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), cooperativelor agricole şi de consultanţă agricolă;
- Creşterea competitivităţii producţiei agricole;
- Implementarea tehnicilor şi tehnologiilor inovatoare în domeniul agriculturii (precum şi celor netradiţionale sau bazate diversificarea surselor de energie, ce ţin de reducerea apelor reziduale şi managementul deşeurilor) la fel şi modernizarea infrastructurii rurale;
- Modernizarea infrastructure în scopul de a îmbunătăţi calitatea sistemului educational, asistenţă medicală, asistenţă socială în mediul rural).

Prioritatea 2: Proiecte pentru suportul procesului de transformare (cererile pot fi depuse doar de ONG-urile din Polonia)

- Reformarea administraţiei publice la nivel central, regional şi local; crearea de servicii civile eficiente şi apolitice; suport pentru iniţiativelor guvernamentale, APL, şi sectorului neguvernamental în lupta anti-corupţie;
- Adaptarea cadrului legal și instituțional la standardele Uniunii Europene în țările partenere ce cooperează cu UE;
- Dezvoltarea antreprenoriatului mic şi mijlociu;
- Dezvoltarea agriculturii în mediul rural;
- Sprijin în rezolvarea problemelor sociale rezultate din procesul de transformare, inclusiv a celor referitoare la grupurile social-vulnerabile;
- Contramăsuri împotriva degradării mediului natural, schimbărilor climaterice și de atenuare a consecinţelor schimbărilor climatice;
- Crearea unui ordin informațional modern în ceea ce privește piața media, digitalizarea și accesul la informațiile de interes public de calitate superioară.

INFORMAȚII IMPORTANTE PENTRU ORGANIZAȚIILE DIN MOLDOVA CE SUNT ÎN CĂUTAREA UNUI PARTENER DIN POLONIA:

Vă rugăm să expediați ideea dumneavoastă de proiect către Centrul de Informare (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) în limba engleză, poloneză sau rusă. CIAL vă poate ajuta în găsirea unui partener potrivit, în Polonia. Amintiți-vă că organizațiile poloneze care depun prima cerere în cadrul acestui concurs trebuie să se înregistreze pe site-ul MAE polonez cu 2 saptamani înainte de termenul limită de depunere. Din acest motiv, vom accepta anchete pentru a găsi un partener numai până la 18 octombrie 2013.

IMPORTANT:

Acest articol este o traducere parţială a celor mai importante reguli a concursului. Mai multe informații relevante în special pentru partenerii principali polonezi, sunt disponibile în limba poloneză pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone:
http://www.polskapomoc.gov.pl/Konkurs,na,realizacje,zadania,publicznego,Polska,pomoc,rozwojowa,2014,1891.html
Beneficiarii polonezi trebuie să se familiarizeze cu toate reglementările referitoare la concurs și să citească toate fişierele ataşate disponibile pe site.