Titlul proiectului:
Implementarea abordării UE LEADER/CLLD în raioanele UAT Găgăuzia și Taraclia din Republica Moldova
Donatori:
”Sprijin pentru agricultură și dezvoltare rurală – Programul SARD” este o inițiativă de trei ani a Uniunii Europene, implementată de PNUD.
Bugetul nostru pentru implementarea componentei LEADER în cadrul programului SARD este de 97 080 USD. 
Durata proiectului:
Ianuarie 2017 – Septembrie 2018
Scopul proiectului:
Facilitarea și asistarea comunităților locale din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia în procesul de implementare a abordării LEADER la nivel local.
Activitățile proiectului sunt structurate în 3 faze principale:
• pregătirea și mobilizarea comunităților locale;
• crearea și formalizarea parteneriatelor, elaborarea planurilor de acțiune locală și identificarea ideilor de proiect;
• coaching și îndrumare;
și activități de asigurare a monitorizării, vizibilității și replicării abordării LEADER.
Pentru a afla mai multe despre Programul SARD, vă rugăm să accesați: Despre Programul SARD — UNDP Moldova.

Persoana de contact: 
Marina Albu
email: marina.albu@centruinfo.org
tel. (+373) 60233312

Respectând abordarea de jos în sus, cel teritorial și de parteneriat, opt inițiative locale și-au formalizat GAL-urile, care sunt primele în Moldova, în bază de parteneriate de dezvoltare rurală locală, cu populații între 11.000 și 34.500 localnici:

GAL „ECO Bugeac” cuprinde 6 localități: Joltai, Chiriet-Lunga, Avdarma și Besghioz (UTA Găgăuzia), satul Valea Perjei și orașul Tvardița (raionul Taraclia) — în total cu o populație de aprox. 20 700 de locuitori.

GAL „Gagauz Koraflari” cuprinde teritoriul a 6 localități: Ferapontievca, Tomai, Gaidar, Beșalma, Chirsovo, Baurci (UTA Găgăuzia) — în total cu o populație de aprox. 20 000 de locuitori.

GAL „Cișmeaua Sudului” cuprinde teritoriul a 3 localități: satul Cișmichioi, comuna Etulia (UTA Găgăuzia) și satul Alexandru Ioan Cuza (din raionul Cahul) — în total cu o populație de aprox. 10.600 de locuitori.

GAL „ECO DÜZ Ialpugel cuprinde teritoriul a 5 localități: satele Congaz și Cotovscoe (UTA Găgăuzia), satul Borceag și comuna Chioselia Mare (raionul Cahul) și comuna Cîietu (raionul Cantemir) — în total cu o populație de aprox. 16.900 de locuitori.

GAL „Perla Sudului cuprinde teritoriul a 9 localități: Vinogradovca, Budăi, Salcia, Musaitu, Albota de Sus și Albota de Jos (raionul Taraclia), Burlăceni și Moscovei ( raionul Cahul) și Carbalia (UTA Găgăuzia) — în total cu o populație de aprox. 13.500 de locuitori.

GAL „Bugeac Kilim” cuprinde teritoriul a 5 localități: comuna Cealîc, satele: Corten, Balabanu (raionul Taraclia), comuna Svetlîi și sat Cazaclia (UTA Găgăuzia) — în total cu o populație de aprox. 12.900 de locuitori.

GAL „Steaua Bugeac cuprinde teritoriul a 6 localităţi: satele Desghingea, Bugeac, Cioc-Maidan și comuna Congazcicul de Sus (UTA Găgăuzia) cu o populație de aprox. 19.900 de locuitori.

GAL „Dolina Rodnicov” cuprinde teritoriul a 4 localități: Aluatu, Cairaclia, Novosiolovca și Copceac (raionul Taraclia) — în total cu o populație totală de 12.949 de locuitori.

Leader SARD